Imprimare

Pactul pentru sanatate 2015-2025 a fost lansat. Pastrarea medicilor in tara, printre masuri

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Alianta pentru Sanatate din Romania a lansat marti Pactul pentru sanatate in Romania 2015-2025. Acesta presupune ca principale masuri alocarea a 5% din PIB pentru sistemul medical pana in anul 2020 si infiintarea unui Consiliu national pentru politicile din acest domeniu.

"Aceasta este singura metoda prin care vom putea avea o politica coerenta, care sa nu se mai modifice la schimbarea ministrului. In statele UE media de alocare din PIB pentru sanatate este de 10-11%. Vom trimite miercuri o scrisoare cu cele zece masuri ale pactului catre toate partidele politice si catre Presedintie", a declarat intr-o conferinta de presa presedintele aliantei, Cristian Hotoboc.

La randul sau, presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tanasescu, a amintit ca in urma cu 8 ani societatea a initiat ideea unui pact pentru sanatate, insa dupa semnarea acestuia "nu s-a intamplat nimic".

Printre masurile prevazute in pact se numara: infiintarea unui Consiliu national pentru politicile in domeniul sanatatii, alcatuit din partidele politice parlamentare, organizatii profesionale, asociatii de pacienti, organisme reprezentative ale furnizorilor si societatea civila, cresterea predictibilitatii si cuantumului resurselor Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) si alocarea acestora, in functie de prioritatile de sanatate publica, majorarea cheltuielilor publice cu sanatatea la 5% din PIB, pana in anul 2020, dezvoltarea asigurarilor private suplimentare de sanatate ca solutie pentru degrevarea FNUASS de anumite cheltuieli,mentinerea cadrelor medicale in tara si motivarea lor prin remunerare stimulativa, imbunatatirea conditiilor de activitate, crearea oportunitatilor de avansare in cariera si perfectionare continua, pe baza unui plan national de retentie a cadrelor medicale. Alte masuri prevazute in pact se refera la: reducerea dezechilibrelor de acces la servicii medicale preventive si curative prin dezvoltarea infrastructurii de servicii in mediul rural, oferirea de conditii stimulative cadrelor medicale in zone cu acces deficitar la servicii, aducerea serviciilor medicale cat mai aproape de pacient prin dezvoltarea asistentei primare, ca urmare a imbunatatirii conditiilor de munca si remunerare, perfectionarii profesionale si dotarii cu infrastructura necesara, ameliorarea continua a calitatii serviciilor medicale prin extinderea acreditarii pentru calitate la toate nivelurile de servicii, monitorizarea prestatiilor si plata in functie de performanta.

"Pornind de la principiul ”banul urmeaza pacientul”, este obligatorie cresterea eficientei in organizarea si furnizarea serviciilor medicale prin: generalizarea ghidurilor de practica medicala, adoptarea noilor tehnologii si proceduri care pot diminua costurile, ameliora calitatea, stabilirea si utilizarea retelelor de trimiteri in contractarea, monitorizarea si evaluarea, incurajarea colaborarii interdisciplinare intre furnizori", a afirmat Hotoboc.

Pactul mai atinge si alte puncte, precum : reducerea birocratiei si cresterea timpului petrecut cu pacientul, prin transferul integral al comunicarii intre furnizori si casele de asigurari in format electronic, cresterea increderii pacientilor in sistemul de sanatate, prin reducerea platilor informale, masurarea satisfactiei, crearea canalelor de comunicare a nemultumirilor si neregulilor, promovarea si protectia sanatatii prin: acordarea prioritatii cuvenite programelor de preventie, extinderea programelor de educare a populatiei in privinta factorilor de risc la imbolnaviri, depistarea precoce a bolilor, control si restrictii asupra factorilor de risc pentru sanatate, reducerea incidentei si prevalentei bolilor transmisibile prioritare.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Pactul-pentru-sanatate-2015-2025-a-fost-lansat.-Pastrarea-medicilor-in-tara_-printre-masuri_20762/

lauff lautf laurf