Imprimare

Primii specialisti din tara in chirurgia hepato-bilio-pancreatica vor activa din toamna

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In toamna acestui an, 30 de medici romani vor finaliza, dupa doi ani de pregatire, cursul de chirurgie hepato-bilio-pancreatica, conform prof. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic "Dan Setlacec".

"Chirurgia hepato-bilio-pancreatica este o ramura a chirurgiei generale, iar supraspecializarea in aceasta specialitate presupune doi ani de pregatire dupa terminarea rezidentiatului. Romania este la prima generatie de cursanti care urmeaza sa obtina in aceasta toamna, in urma unui examen organizat de Ministerul Sanatatii, atestatul de chirurgie HBP (n.r. care include si transplant hepatic). Astfel, din 2015 Romania va avea specialisti in chirurgia hepato-bilio-pancreatica", a subliniat prof. Irinel Popescu.

El a precizat ca aceasta specializare le va permite medicilor participanti la curs, dupa examenul din toamna, sa efectueze independent rezectii majore de ficat, pancreas si transplant de ficat.

"Primul obiectiv este de a asigura pacientilor chirurgi cu pregatire inalta. Pentru pacientii care au nevoie de operatie, acest lucru le ofera o garantie si siguranta in plus a actului operator. Exista o curricula de pregatire pentru cei care vor absolvi cursul. Aceasta specializare le va permite sa efectueze independent rezectii majore, de ficat, pancreas, transplant de ficat", a sustinut prof. dr. Irinel Popescu.

Directorul general al Scolii Nationale de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in domeniul medical, prof. dr. Cristian Vladescu, a precizat, la randul sau, ca taxa pentru acest curs a fost platita in mare parte de unitatile medicale care si-au trimis medici pentru a se pregati. "Costurile per medic sunt in jur de 3.000 de lei. Cei care vor sa faca pregatire individuala isi pot acoperi costurile", a afirmat dr. Vladescu.

In aceasta prima generatie de chirurgi specializati in in chirurgia HBP este si dr. Valentin Calu, una din victimele accidentului aviatic din Apuseni, ce a avut loc pe 20 ianaurie 2014.

Prezent in conferinta de presa, prof. dr. Yaman Tokat de la Spitalul Florence Nightinale din Istanbul a afirmat ca, in viitor, va fi nevoie de experti in bolile ficatului si specialisti in transplant. "Anul acesta se implinesc, in Turcia, 25 de ani de transplant hepatic. Cel mai greu ne este sa gasim donatori. Acum 20 de ani eram singurul centru din tara care facea acest fel de operatii si acum exista 50 de astfel de centre. In fiecare an facem 1.200 de transplanturi, cea mai mare parte de la donatori in viata. Prof. dr. Irinel Popescu a adus transplantul hepatic in Romania la cel mai inalt nivel din lume", a declarat Yaman Tokat, in cadrul conferintei de presa prilejuita de organizarea celui de-al X-lea simpozion al Asociatiei Romane de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Primii-specialisti-din-tara-in-chirurgia-hepato-bilio-pancreatica-vor-activa-din-toamna_20767/

lauff lautf laurf