Imprimare

Ciurchea: De la 1 aprilie, spitalele risca suspendarea contractului cu CNAS daca gresesc

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Incepand de la 1 aprilie vor fi aplicate sanctiuni furnizorilor de servicii medicale care gresesc, acestea mergand pana la suspendarea contractului pe o perioada de cinci ani, a declarat joi presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, in cadrul Adunarii Generale a CMR.

"De la 1 aprilie, cand un furnizor de servicii medicale greseste i se va intrerupe pe o perioada contractul cu casa de asigurari. Nu cred ca cineva isi permite sa greseasca stiind ca i se va intrerupe contractul. Daca un spital greseste cu ceva, nu poti sa inchizi spitalul pentru ca ar insemna sa lasi pe dinafara si pacienti si personal. O prima sanctiune este aplicarea unei amenzi de 1% din valoarea totala a contractului. Daca greseste continuu, luam masuri si putem ajunge chiar si pana acolo", a afirmat presedintele CNAS.

Presedintele CNAS se refera in special la cazurile in care spitalele cer pacientilor medicamente sau materiale sanitare pe perioada internarii lor. Astfel, orice funizor, manager, medic, sef de sectie, care va trimite bolnavii sa-si ia medicamente va fi sanctionat.

El a precizat ca pacientii pot beneficia de la 1 aprilie de radioterapie fara nicio coplata la furnizorii de servicii medicale din sistem public sau privat.

"Pacientul care are nevoie de la 1 aprilie va beneficia de servicii de radioterapie oriunde, public, privat, nimeni nu poate sa ii ceara o coplata si nimeni nu poate sa il refuze", a precizat Ciurchea.

Presedintele CNAS a mai spus ca pacientii nu vor mai plati pentru RMN de la 1 aprilie daca au bilet de trimitere. "(...) Serviciile sunt decontate de casa si el nu trebuie sa plateasca, daca are bilet de trimitere nu exista o coplata. Exista coplata mica de 5 pana la 10 lei la serviciile de recuperare medicale, este singurul domeniu unde exista coplata", a spus medicul.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ciurchea_-De-la-1-aprilie_-spitalele-risca-suspendarea-contractului-cu-CNAS-daca-_gresesc__20772/

lauff lautf laurf