Imprimare

Contractul cadru, aprobat cu pragul minim de 800 de pacienti la un medic de familie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Dupa discutii si intalniri intre reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si reprezentantii medicilor de familie, s-a decis pastrarea pragului minim de 800 de pacienti pentru un medic de familie in noul Contract cadru, aprobat ieri de Guvern.

„La medicii de familie, a ramas limita de 800 de pacienti (n.r. in noul Contract cadru). Este ceea ce si-au dorit si au obtinut”, a spus presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Intr-un comunicat oficial, dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei, multumea autoritatilor pentru deschidere „in deblocarea situatiei privitoare la modificarea Contractului cadru”.

„Reteaua nationala a cabinetelor de medicina familiei, desi grav subfinantata asa cum au observat toate rapoartele nationale si internationale si chiar oficialitatile romane, functioneaza si asigura serviciile medicale de care au nevoie toti cetatenii Romaniei, pe tot cuprinsul tarii. Reglementarile in vigoare, pe care CNAS a dorit sa le schimbe in acest an, sunt cele care asigura de 16 ani repartitia geografica echilibrata, accesul echitabil la medicii de familie ai pacientilor si utilizarea corecta a fondurilor destinate asistentei medicale primare, atat in mediul rural cat si in cel urban”, explica dr. Alexiu in comunicat.

Schimbare majora in Contractul cadru: furnozorii pot fi sanctionati prin rezilierea contractului cu CNAS

Schimbarea majora vine la contractele intre furnizori: ei nu mai au voie sa mentina astfel de angajamente, in conditiile in care se afla in contract cu CNAS. Astfel, daca un medic de familie are contract cu un laborator de analize, pe baza caruia primul primeste un comision, si daca ambii actori se afla in contract de decontare a serviciilor cu CNAS, atunci ei vor fi obligati, de la 1 aprilie, sa isi rezilieze contractul

Daca acest tip de contract, intre diversi furnizori care deconteaza serviciile la CNAS, nu va fi reziliat, atunci CNAS-ul nu va mai incheia contract cu furnizorii in cauza timp de cinci ani.

Noul Contract cadru 2015-2016 a fost aprobat ieri de Guvern si va fi aplicat de la 1 aprilie.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Contractul-cadru_-aprobat-cu-pragul-minim-de-800-de-pacienti-la-un-medic-de-familie_20770/

lauff lautf laurf