In primele doua luni ale anului, 600 de medici au plecat sa munceasca in strainatate
In primele doua luni ale anului 2015, 600 se medici au plecat sa lucreze in strainatate, a afirmat astazi prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), in cadrul Adunarii Generale a CMR.
De asemenea, acesta a adaugat ca din 2007, pana in prezent, au plecat in strainatate 18000 de profesionisti in sanatate.
Unul din motivele pentru care profesionistii din spitalele romanesti migreaza este statutul de fuctionari publici. Conform prof. Astarastoae, acest statut nu este reglementat printr-o serie de legi concrete. Medicul devine astfel "subiect al infractiunilor asociate functionarilor publici" si actorul unor conflicte de interese, unde primeaza interesele statutului in raport cu medicii sau pacientii.
"Medicii nu sunt in UE functionari publici. In reglementarea profesiei de medic, nu functioneaza numai norma juridica, ci cea etica reprezentata de codurile deontologice. Normele etice primeaza in raport cu cele juridice in reglementarea profesiei medicale. In Romania, medicul este echivalat cu functionarul public. Acest status nu este reglementat printr-o serie de legi coerente", a explicat prof. Astarastoae.
Pentru ca medicii sa ramana in tara, prof. Astarastoae a explicat ca este necesara modificarea Codului Penal, cel care prevede ca medicii sunt angajati in calitate de functionari publici in spitalele publice.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro