Imprimare

Greutatea la nastere si complicatiile pe timpul sarcinii, factori asociati cu defecte de smalt

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Greutatea mica la nastere si complicatiile din timpul sarcinii pot favoriza defecte la dezvoltarea smaltului, se arata intr-un studiu al cercetatorilor brazilieni.

Studiul, intitulat “Greutatea la nastere si complicatiile pe timpul sarcinii, factori asociati cu defecte de smalt”, a demonstrat legatura intre greutatea la nastere si defectele de dezvoltare ale smaltului in prima dentitie.

Au fost prelevate mostre de la 1.309 copii de cinci ani, inscrisi la o gradinita din Brazilia. Copiii au fost examinati in cadrul respectivei gradinite, iar mamele au raspuns unui chestionar care continea informatii despre complicatiile din timpul sarcinii. Raspunsurile au fost impartite in doua variabile: gravitate mai mare sau mai mica, in functie de arie, in dezvoltarea defectelor smaltului. S-a tinut cont de variabilele: genul copilului, greutatea la nastere, prematuritate, varsta mamei pe parcursul sarcinii si complicatiile din timpul sarcinii.

Prevalenta defectului de smalt cu grad de severitate mic a fost la 77,3% dintre copii, iar cu grad mare, la 22,7%. Dezvoltarea unui smalt cu defecte s-a observat in special la copiii cu o greutate scazuta la nastere. Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca o greutate mai mica la nastere si hipertensiune pe parcursul sarcinii sunt factori de risc pentru gradul de dezvoltare a defectelor smaltului.

Studiul a fost prezentat in cadrul adunarii generale a International Association for Dental Research (IADR) de catre cercetatoarea Bertha Chavez Gonzalez, de la Universitatea din Minas Gerias, Brazilia.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Greutatea-la-nastere-si-complicatiile-pe-timpul-sarcinii_-factori-asociati-cu-defecte-de-smalt_20779/

lauff lautf laurf