Imprimare

Hepatita C ar putea fi tratata cu interferon free de la 1 mai

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca in cazul in care negocierile dintre CNAS si producatorii de medicamente vor decurge bine, pacientii diagnosticati cu hepatita C vor putea beneficia de tratament fara interferon in jurul datei de 1 mai.

"Suntem intr-un proces avansat de discutii (...). Nu vreau sa dau un termen foarte clar, dar cu siguranta in urmatoarele saptamani cred ca va fi posibila semnarea primului acord cost-volum pe acest subiect. Speram sa il semnam in aprilie, nu depinde numai de noi. Ministerul Sanatatii a facut tot ceea ce tinea de minister si de Agentia Medicamentului. In momentul de fata sunt discutiile legate de acest aspect la CNAS si saptamana viitoare demareaza negocierile. Asta inseamna ca e posibila o intelegere pe subiectul interferon free cat de curand, noi va spuneam ca in jurul Pastelui ne asteptam la decizii pozitive in acest sens, deci, pana in jur de 1 mai putem sa comunicam", a spus Banicioiu la simpozionul Bucharest Forum Healthcare, organizat de Institutul Aspen Romania.

Pe de alta parte, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, a precizat ca accesul pacientilor la tratament cu interferon free nu depinde doar de autoritate, ci si de companiile producatoare.

"Sansa noastra este ca in momentul de fata exista trei mari producatori si eu sunt convins ca cel putin cu unul dintre ei, daca nu cu toti trei, o sa putem sa ajungem la un acord, insa aici va fi rolul CNAS ca sa poata sa faca posibila implementarea acestor lucruri", a afirmat Savu.

In ceea ce priveste numarul pacientilor care ar avea nevoie de tratament fara interferon, Savu a spus ca sunt intre trei mii si cincii mii, insa incidenta este mult mai mare, de 3% din populatia Romaniei.

In privinta pretului pe pacient, el a spus ca variaza de la tara la tara. "In SUA, de exemplu, un cost pe cura este undeva la 70.000 de dolari, ultimul cost negociat in Germania este de 42.000 euro pentru un pacient, in Italia este mai scazut, dar este confidential (...), in zona Rusia - Ucraina sunt preturi mult mai mici, 10-12.000 euro", a explicat Savu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Hepatita-C-ar-putea-fi-tratata-cu-interferon-free-de-la-1-mai_20778/

lauff lautf laurf