Imprimare

Studiu UE: Romania nu are medici suficienti, insa detine suprematia la rata de externare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Romania este situata in randul tarilor cu numarul cel mai mic de doctori (2,5 la o mie de locuitori); fiecare medic externeaza cei mai multi pacienti din Europa (86 de pacienti), in conditiile celui mai mic nivel de salarizare, se arata intr-un studiu realizat de Uniunea Europeana pentru anul 2012.

Desi avem numarul cel mai mic de medici, suntem pe primele locuri in ceea ce priveste numarul de pacienti externati la mia de locuitori: 217. Specialistii trateaza acest numar mare de pacienti in conditiile celui mai mic nivel al cheltuielilor pentru sanatate per capita din intreaga Uniune Europeana, care inseamna cele mai putine resurse pentru tratament si ingrijire.

Romania are numarul cel mai mare de pacienti externati per medic din intreaga Europa, 86, in conditiile celui mai mic nivel de salarizare si a celui mai mic nivel de finantare per capita, de 753 de euro (media, in Europa, per capita este de 2193 de euro). Cu alte cuvinte, medicii din Romania muncesc cel mai mult din intreaga UE, pe cele mai mici salarii. Numarul mediu al zilelor de spitalizare per pacient, 7,5 zile, este sub media din Europa, de 7,8 zile, fapt care indica eficienta activitatii prestate, se arata intr-un comunicat al Federatiei „Solidaritatea Sanitara”.

„Nu numai ca medicii din Romania au cel mai mare numar de pacienti din UE, insa ei trebuie sa-i trateze in conditiile in care au cele mai putine resurse. Ilustrativ in acest sens este faptul ca Romania are cel mai mic numar de investigatii CT (n.r. 9,2 investigatii la un milion de romani, comparativ cu 20 de investigatii, in Europa) si RMN (n.r. 3,8 investigatii la un milion de locuitori, comparativ cu cifrele din Euorpa care arata ca sunt 10,5 astfel de aparate la acelasi numar de locuitori) din intreaga Uniune, ceea ce arata dificultatile pe care le intampina medicii in stabilirea diagnosticului”, mai scrie „Solidaritatea Sanitara”.

Datele din studiu mai arata ca Romania are o medie de 6,5 paturi la o mie de oameni, iar in Europa, pentru acelasi numar de oameni, sunt 5 paturi.

In 2012, medicii romani au realizat 4,5 consultatii anuale per capita, iar in Europa s-au facut 6,5. Un medic roman a consultat de 1750 de ori intr-un an, iar europenii, de 1900 de ori. In ceea ce priveste asistentele, la noi, sunt 5,8 asistente la o mie de locuitori, iar in Europa, sunt 8.

La nivelul anului 2012, Romania avea un Produs Intern Brut de 5,6%, comparativ cu media europeana de 8,7 a PIB-ului.

In ciuda lipsei asistentei medicale, a deficitului de medici, de asistente medicale, speranta de viata in Romania a crescut, de la 68 de ani, in anii 1990, la 74,5, in 2012; aceasta crestere, insa, se afla sub nivelul european cu 5 ani.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu-UE_-Romania-nu-are-medici-suficienti_-insa-detine-suprematia-la-rata-de-externare_20786/

lauff lautf laurf