Imprimare

Simpozionul de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica a reunit 250 de participanti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In perioada 26 - 27 martie, a avut loc, la Bucuresti, Simpozionul de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic, reunind 250 de medici si asistente medicale, pentru formare profesionala continua.

Profesionistii din sanatate au facut parte din domeniile: chirurgie generala, chirurgie de transplant, chirurgie vasculara, gastroenterologie, hepatologie, oncologie, medicina interna, radiologie imagistica si interventionala, imunologie etc.

Simpozionul de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic a oferit un program stiintific complex, structurat in sesiuni dedicate transplantului hepatic, chirurgiei ficatului, chirurgiei cailor biliare si chirurgiei pancreasului. Au fost prezentate noutati si progrese, care au tinut de evaluarea rezultatelor in momentul de fata si de insistenta din ce in ce mai mare, mai ales in oncologie. Pe langa durata supravietuirii in sine, pe care si-o propun operatiile oncologice, calitatea vietii constituie un parametru care este din ce in ce mai mult avut in vedere.

„Daca vorbim de chirurgia ficatului, progresele in rezectiile hepatice sunt impresionante, iar in ultima vreme, s-a ajuns ca acest tip de interventie chirurgicala sa fie din ce in ce mai util bolnavilor: cancere primare sau secundare ale ficatului, care pana nu demult erau fatale, permit acum perioade lungi de supravietuire. Cu ajutorul mijloacelor de imagistica moderna, operatorii si intraoperatorii, rezectiile hepatice sunt realizate astazi cu mult mai mare precizie decat inainte, cand se rezeca o mare parte a ficatului. La aceste rezectii s-au adaugat metode de radiologie interventionala si de distructie a formatiunilor tumorale hepatice, ale caror rezultate notabile au fost prezentate la simpozion”., a declarat prof. dr. Irinel Popescu, presedinte Asociatiei Romane de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic.

Chirurgia hepato-bilio-pancreatica si de transplant hepatic este o supraspecializare dificila, extrem de sofisticata, iar pregatirea specialistilor in aceste domenii inseamna o supravietuire mai buna a pacientilor, complicatii mai putine si mortalitate mai mica. Pacientii care vor beneficia de expertiza sunt cei cu tumori benigne, maligne si metastatice, pancreatita necrotica acuta, pancreatita cronica, cancer de pancreas. Subliniem ca este bine ca aceasta pregatire sa fie organizata, sistematica si certificata, pentru a oferi mai multa siguranta pacientilor, dar si sistemului de sanatate, intrucat uneori poate fi vorba de probleme medico-legale, care sa necesite o astfel de certificare.

„Referitor la chirugia pancreasului, noutatile au tinut de metodele de tratament ale cancerului de pancreas. Chiar daca nu au dus la rezultate spectaculoase in ultimii ani, tipurile de cancer pancreatic au fost definite din ce in ce mai bine, iar in anumite tipuri de tumori, rezultatele pe care le putem obtine in prezent sunt foarte bune.”, a mai adaugat acesta prof. Popescu.

Simpozionul de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic s-a bucurat de participare internationala, avand invitati din Belgia, Bulgaria, Elvetia, Franta, Germania, Polonia, Republica Moldova, Serbia si Turcia, nume sonore, formatori in chirurgia hepato-bilio-pancreatica, care, plecand de la experiente importante in Europa, au prezentat ultimele noutati in domeniu.

Simpozionul de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic, finantat in cadrul POSDRU/186/3.2/S/155295 „DEZVOLTAREA COMPETENTELOR IN TRANSPLANT”, s-a desfasurat in cadrul celui de-al X-lea Simpozion al Asociatiei Romane de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic, ambele evenimente reunind peste 530 de participanti si invitati.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Simpozionul-de-Chirurgie-Hepato-Bilio-Pancreatica-a-reunit-250-de-participanti_20789/

lauff lautf laurf