Imprimare

Proiect Google: Inteligenta artificiala, cu un grad marit de acuratete, in salile de operatie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Google a incheiat o intelegere cu o companie din domeniul medical pentru a realiza roboti care utilizeaza inteligenta artificiala in salile de operatie, scopul fiind acela de a usura munca medicilor chirurgi.

Robotii vor veni in ajutorul chirurgilor in operatiile minim invazive, dand un plus de control si efectuand procedurile cu o acuratete mai mare decat este posibila manual, reducand la minimum efectele negative asupra pacientului. Astfel, unele sisteme vor permite chirurgilor sa controleze de la distanta instrumentele din interiorul pacientului, reducand foarte mult ranile produse si scazand nivelul hemoragiilor si riscul de aparitie a cicatricilor, scrie The Guardian.

La momentul actual, exista sisteme chirurgicale robotizate, precum dispozitivul Da Vinci dezvoltat de Imperial College din Londra, care sunt folosite in timpul operatiilor din anii 2000. Insa Google considera ca poate imbunatati instrumentele robotizate actuale, folosind tehnologii cu inteligenta artificiala care sa preia informatii vizuale si sa le analizeze.

Se va cerceta modul in care senzorii avansati si tehnologiile de procesare vizuala pot veni in ajutorul capacitatilor de care dispune un chirurg, de exemplu, prin evidentierea vaselor de sange, a celulelor nervoase, limitelor unei tumori si ale altor structuri importante care ar fi dificil de identificat cu ochiul liber si pe un ecran.

"Ne dorim cu nerabdare sa exploram modul in care programele informatice vor putea ajuta chirurgii, oferindu-le informatia necesara la momentul potrivit, in timpul interventiilor chirurgicale", a spus Andy Conrad, seful diviziei de stiinte ale vietii a Google.

Compania americana va furniza programele informatice si expertiza pentru analizarea de informatii si imagini, dar nu se va ocupa de dezvoltarea mecanismelor de control pentru roboti.

Parteneriatul este realizat cu firma Johnson & Johnson.

De asemenea, oamenii de stiinta de la Google dezvolta sisteme care pot detecta cancerul si atacurile de cord utilizand nanoparticule si au dezvoltat lentile de contact inteligente, care contin senzori ce pot monitoriza diabetul.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Proiect-Google_-Inteligenta-artificiala_-cu-un-grad-marit-de-acuratete_-in-salile-de-operatie_20791/

lauff lautf laurf