Imprimare

Studiu: O bacterie ar pune capat luptei cu febra dengue

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O echipa de cercetatori australieni a descoperit un mod inedit de a preveni raspandirea virusului dengue, o boala provocata de tantari pentru care nu exista niciun vaccin aprobat, bazandu-se pe actiunea unei bacterii care poate reduce drastic numarul infectiilor, scrie Agerpres.

Echipa de la Universitatea din Melbourne care a condus cercetarea a descoperit ca expunerea tantarilor la o bacterie numita Wolbachia inhiba capacitatea acestora de a prelua virusul dengue de la oamenii infectati.

Prof. Cameron Simmons, de la Departamentul de Microbiologie si Imunologie de la Universitatea din Melbourne, a declarat ca descoperirea ar putea insemna o reducere drastica a cazurilor de febra dengue.

Cercetarea a condus la concluzia ca in zonele cu o rata scazuta de infectie dengue, expunerea tantarilor la bacteria Wolbachia ar putea opri raspandirea infectiei la oameni.

"Am constatat ca Wolbachia ar putea elimina transmiterea febrei dengue in locatii in care intensitatea de transmitere este scazuta sau moderata", a spus Simmons. In zonele in care intensitatea de transmitere este mare, Wolbachia ar putea provoca o reducere semnificativa a transmisiei.

Wolbachia a fost introdusa recent in orasele australiene din zona tropicala Townsville si Cairns, din nordul statului Queensland, iar cercetatorii se asteapta ca numarul de infectii dengue din aceste centre sa fie drastic mai mic decat in anii precedenti.

Rezultatele vor permite factorilor de decizie din tarile afectate de febra dengue sa ia decizii bazate pe informatii stiintifice atunci cand aloca resursele limitate pentru controlul acestei infectii virale, a mai spus Simmons.
Febra dengue, o infectie virala raspandita in 110 de tari ale lumii, specifica zonelor cu clima tropicala, provoaca simptome asemanatoare gripei, cum sunt durerile de cap si articulare. Aceasta este o problema de sanatate publica larg raspandita in Asia si America Latina, estimarile cercetatorilor sugerand ca exista mai mult de 100 de milioane de cazuri diagnosticate la nivel global in fiecare an.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-O-bacterie-ar-pune-capat-luptei-cu-febra-dengue_20792/

lauff lautf laurf