IBCvT Mures: Primul transplant de cord din acest an, pe fondul scaderii donatorilor
O echipa condusa de seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures (IBCvT), prof.univ.dr. Horatiu Suciu, a efectuat joi, 2 aprilie, primul transplant de cord din anul 2015, unui pacient din judetul Neamt, scrie Agerpres.
Pacientul se afla intr-o situatie de risc, suferind de cardiomiopatie dilatativa.
“Ne bucuram ca asiguram iarasi continuitate intr-un domeniu de excelenta, medicina de transplant, si aratam ca in continuare in institutul din Targu Mures se face performanta. De data aceasta este vorba despre un pacient, un receptor de 47 de ani din judetul Neamt, care suferea de o afectiune cronica a inimii, cardiomiopatie dilatativa, care era in evidenta centrului nostru de peste un an pe lista de transplant”, a declarat dr. Horatiu Suciu, care a precizat ca interventia a inceput la ora 7:30 si s-a incheiat in jurul orei 13:00.
Potrivit doctorului, cordul a fost prelevat in cursul noptii trecute la Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca de la un donator barbat in varsta de 47 ani, din judetul Hunedoara, aflat in moarte cerebrala din cauza unui accident vascular cerebral hemoragic.
Dr. Suciu a spus ca operatia a decurs fara probleme deosebite, ca pacientul este intr-o stare foarte buna si se asteapta o evolutie pozitiva in continuare.
Numarul de donatori eligibili, in scadere, in intreaga tara
Potrivit acestuia, efectuarea primului transplant din acest an abia in luna aprilie se datoreaza scaderii numarului de donatori eligibili, in conditiile in care pe lista de asteptare a centrului din Targu Mures se afla peste 100 de pacienti, dintre care 30 cu recomandare imediata de transplant.
„A fost o perioada in care numarul de transplanturi cardiace a fost mai redus si pe fondul scaderii numarului de donatori eligibili pentru cord, dar ne bucuram ca o alta viata a fost salvata printr-o procedura deosebit de delicata, care denota o activitate de performanta din partea intregului colectiv de specialisti din Targu Mures (...) Avem pe lista de asteptare aproximativ 100 de pacienti din care 30 ar necesita un transplant de urgenta, practic in momentul in care exista un cord disponibil unul dintre acesti 30 de pacienti poate fi chemat pentru a i se implanta acest cord. In acest an e primul transplant si ne bucuram ca a aparut, chiar si in luna aprilie (...) Chiar mai inainte am avut o convorbire cu domnul ministru Banicioiu, care ne-a felicitat si ne-a spus ca ne sprijina in continuare in activitatea noastra”, a spus dr. Horatiu Suciu.
Potrivit doctorului, pacientul transplantat era la limita resurselor biologice si medicamentoase, avea implantat un defibrilator care il mentinea in viata si il ferea de evenimente majore, dar nu ii imbunatatea viata.
Doctorul a precizat ca acele dispozitive de asistare a circulatiei la nivelul cordului, pe care IBCvT Targu Mures a inceput sa le implanteze in acest an, pot fi o solutie pentru pacientii aflati in situatie de risc si in Europa si SUA se apeleaza la acestea, pe fondul scaderii numarului donatorilor.
„Intrucat am avut doar un transplant de cord in acest an se contureaza tot mai mult faptul ca trebuie sa implantam mai multe dispozitive pentru a avea o alternativa la numarul redus de donatori. Si vreau sa spun ca numarul redus de donatori este un fenomen care nu este specific Romaniei, ci in toata Europa si SUA se implanteaza din ce in ce mai mult pentru partea de cord dispozitive ca si alternativa la transplant. In Germania s-au efectuat 300 de transplanturi de cord si s-au implantat peste 1200 de astfel de dispozitive, de trei-patru ori mai multe”, a aratat dr. Horatiu Suciu.
Dr. Sorin Pascanu, medic anestezist, a precizat ca exista niste criterii de eligibilitate si inima presupune niste proceduri foarte stricte in cazul cordului, intrucat e vorba despre calitatea cordului, dar si de starea de sanatate a donatorului pentru a se evita infectarea sau imbolnavirea receptorului.
Dr. Pascan a precizat ca inima prelevata de medicii din Cluj-Napoca a fost foarte bine ingrijita si ca astfel s-a furnizat centrului din Targu Mures o grefa de calitate, ceea ce inseamna ca o parte din succesul interventiei de joi se datoreaza si acestora.
Sursa: PaginaMedicala.ro