Imprimare

Ziua Internationala de Constientizare a Autismului: Anual, creste numarul copiilor cu aceasta afectiune

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asociatia "Impreuna Pas cu Pas" trage un semnal de alarma cu privire la cresterea, de la an la an, a numarului de copii care se nasc cu autism in Romania, cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului care se sarbatoreste anual pe 2 aprilie, informeaza Agerpres.

Reprezentantii asociatiei sunt de parere ca ar trebui sa existe o strategie nationala pentru constientizarea populatiei cu privire autism si la ora actuala nu exista niciun plan concret de cercetare si combatere a acestui fenomen.

"Multi parinti ne intreaba cum isi pot da seama daca micutii lor sufera sau nu de autism. Exista cateva semnale de alarma, care ar putea sa fi un motiv de ingrijorare pentru parinti, si anume, daca nu reusesc sa scoata niciun cuvant pana la varsta de 16 luni, nu raspund la nume, nu combina doua cuvinte pana la varsta de 2 ani, au un contact vizual redus, se ataseaza de o jucarie sau de un obiect anume, nu stiu sa se joace cu o jucarie, au activitati repetative si stereotipe, au obsesii cu privire la mentinerea obiceiurilor (a rutinelor). Totusi, se recomanda parintilor sa consulte un specialist, deoarece aceste semnalmente pot fi uneori inselatoare, iar specialistul le poate spune daca micutul sufera de autism sau nu", declara psihologul Nicoleta Burlacu, presedintele Asociatiei "Impreuna Pas cu Pas", citat in comunicat.

Psihologul Nicoleta Burlacu precizeaza ca "metoda care poate imbunatati semnificativ viata persoanelor cu autism si care a dat pana in prezent rezultatele cele mai bune este terapia cognitiv — comportamentala sau/ si terapia comportamental aplicata ABA (Applied Behavior Analysis)". Ea precizeaza ca "succesul metodei este cu atat mai mare cu cat este inceputa terapia cat mai de timpuriu, iar rezultatele sunt spectaculoase".

ABA (Applied Behavior Analysis) este o stiinta care se bazeaza pe anumite metode, utilizand tehnici si principii pentru a aduce schimbari semnificative si pozitive in comportamentul copilului. Aceste tehnici si principii sunt structurate si folosite sub forma de programe, in diferite medii: in familie, la gradinita/ scoala si sub diferite structuri, individuale (unu la una, copil — specialist) sau/ si de grup.

La nivel national, anul 2012 inregistra 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii Publice, insa specialistii sunt de parere ca, in realitate, numarul este chiar de 2-3 ori mai mare. Conform celor mai recente studii realizate de Centrul pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor — Atlanta (S.U.A.), publicat in 2014, la nivel global una din 68 de persoane este autista, se arata in comunicat.

Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neurobiologica, care apare, adeseori, la nastere sau la varsta de 18 luni — 2 ani a copilului. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultati in comunicare si limbaj, social si comportamental (prin comportamente stereotipe, repetitive, autostimulari).

Statisticile arata ca autismul apare mai des la baieti decat la fete, proportia fiind de 1 la 4, si este intalnit in toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasa, etnie, nivel intelectual etc.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ziua-Internationala-de-Constientizare-a-Autismului_-Anual_-creste-numarul-copiilor-cu-aceasta-afectiune_20798/

lauff lautf laurf