Imprimare

Ce aduce nou Contractul cadru pentru medicii de familie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Contractul cadru a intrat in vigoare de la 1 aprilie 2015, aducand o serie de noutati menite sa asigure acces mai bun al pacientilor la serviciile medicale si sa intareasca disciplina contractuala in sistemul de sanatate publica, se arata intr-un comunicat de presa al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Pentru medicii de familie, de la 1 aprilie s-a dubla numarul maxim de consultatii la domiciliu ce pot fi acordate lunar, de la 21, la 42.De asemenea, au fost introduse: servicii de administrare de tratamente in timpul programului de lucru in cabient; spirometria, in cadrul serviciilor aditionale ce pot fi acordate de medici (in pachetul de servicii de baza); dar si serviciile de preventie, respectiv „consultatia preventiva” (in pachetul minim de servicii medicale).

Potrivit noilor reglementari, schimbarea medicului de familie se face pe baza cardului de sanatate si a cererii de inscriere prin transfer. Pentru persoanele carora nu le-a fost emis cardul sau care, din motive religioase sau de constiinta, refuza cardul de sanatate sau pentru persoanele carora li se va emite card national duplicat, precum si pentru copii 0-18 ani, schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de inscriere prin transfer.

Noul contract-cadru prevede sanctiunea de reziliere a contractelor pe o perioada de 5 ani pentru furnizorii aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, in situatia in care intre acestia exista contracte, conventii, intelegeri in scopul obtinerii de foloase materiale si/sau banesti de orice natura, cu exceptia situatiilor prevazute de actele normative precum si situatiilor rezultate ca urmare a desfasurarii activitatii specifice proprii de catre furnizori.

De asemenea, noul contract-cadru prevede rezilierea contractului pentru furnizorii care nu respecta obligatia de a nu incasa sume suplimentare pentru actele administrative necesare acordarii serviciilor medicale, pentru care nu este stabilita o reglementare in acest sens.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ce-aduce-nou-Contractul-cadru-pentru-medicii-de-familie_20804/

lauff lautf laurf