Imprimare

Noul Contract cadru, introdus de la 1 aprilie. Care sunt reglementarile sale majore

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Contractul cadru a intrat in vigoare de la 1 aprilie 2015, aducand o serie de noutati menite sa asigure acces mai bun al pacientilor la serviciile medicale si sa intareasca disciplina contractuala in sistemul de sanatate publica, se arata intr-un comunicat de presa al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Astfel, printre noutati se numara: introducerea pachetului minim de servicii medicale pentru gravide si lehuze, dar si pentru cei care indeplinesc anumite criterii epidemiologice; introducerea pachetului de servicii de baza, prin care este reglementat numarul de servicii de supraveghere a sarcinii si lehuziei, a consultatiilor de planificare familiala sau prin introducerea a noi investigatii de imagistica.

Care sunt noutatile in ceea ce priveste pachetul minim de servicii medicale

In asistenta medicala ambulatorie de specialitate, a fost stabilita periodicitatea acordarii consultatiilor pentru supravegherea evolutiei sarcinii si lehuziei - se acorda o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si o consultatie in primul trimestru de la nastere.

La capitolul asistenta medicala spitaliceasca, unde functiona doar criteriul de urgenta medico-chirurgicala, a fost introdus criteriul epidemiologic pentru bolnavii care necesita tratament in afectiuni care nu necesita izolare intre criteriile pe baza carora se efectueaza internarea pacientilor in regim de spitalizare de zi. Modificarea asigura accesul la servicii medicale cu impact asupra sanatatii publice (de exemplu: tratamentul rabiei).

Care sunt noutatile in ceea ce priveste pachetul de servicii de baza

In asistenta medicala ambulatorie, pentru specialitatile clinice, serviciile de supraveghere a sarcinii si lehuziei se realizeaza printr-o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si o consultatie in primul trimestru de la nastere. In cadrul consultatiilor de planificare familiala au fost introduse evaluarea si monitorizarea statusului genito - mamar si tratamentul complicatiilor.

Pentru specialitatile paraclinice, au fost introduse noi investigatii de imagistica si vor fi decontate din fondul de sanatate noi tipuri de radiografii, ecografii, CT si RMN.

A crescut, de la doua la patru, numarul consultatiilor de planificare familiala care se acorda anual fiecarui asigurat.

Pentru afectiunile cronice sunt prevazute patru consultatii medicale de specialitate pe trimestru, dar nu mai mult de doua pe luna. Conform vechiului Contract cadru, pacientii cu afectiuni cronice beneficiau de o consultatie pe luna sau pe trimestru, dupa caz.

Au fost introduse proceduri, tratamente si terapii noi: recoltare material bioptic; tratament postoperator al plagilor abdominale, al interventiilor chirurgicale dupa cezariana, sarcina extrauterina operata, histerectomie, endometrioza. De asemenea, a fost introdus “sfatul genetic”, care acorda de catre medicul specialist in cabinetele de genetica aflate in structura ambulatoriilor de specialitate.

In Lista serviciilor de sanatate conexe actului medical, in cadrul specialitatii neurologie si neurologie pediatrica s-a introdus un serviciu nou, psihoterapie pentru copii si adulti. De asemenea, la specialitatea psihiatrie pediatrica, au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburari din spectrul autist.

In asistenta medicala spitaliceasca, a fost eliminat biletul de trimitere pentru bolnavii care necesita asistenta spitaliceasca de lunga durata – ani si pentru spitalizarea de zi in cazul monitorizarii pacientilor cu afectiuni oncologice. ”Am luat aceasta masura pentru ca, odata diagnosticat cu o afectiune oncologica, pacientul sa aiba un acces mai facil la tratamente si ingrijiri medicale“, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

In cadrul ingrijirilor medicale la domiciliu sau a ingrijirilor paliative la domiciliu a fost introdus un nou serviciu: kinetoterapia individuala.

De asemenea, au fost introduse noi dispozitive si au fost excluse cele a caror utilizare nu mai este recomandata, imbunatatind astfel accesul asiguratilor la dispozitive medicale destinate recuperarii.

Dispozitivele nou-introduse sunt: proteza modulara cu manson de silicon, care se acorda pentru amputatie ca urmare a complicatiilor diabetului zaharat si ca urmare a afectiunilor neoplazice la nivelul membrului inferior; dar si nebulizatorul cu compresor, care se acorda copiilor cu mucoviscidoza cu varsta pana la 18 ani.

O alta prevedere stipuleaza ca este interzisa retinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale a cardurilor nationale de asigurari sociale de sanatate activate.

Sanctiuni in cazul nerespectarii noului Contract cadru

Noul contract-cadru prevede sanctiunea de reziliere a contractelor pe o perioada de 5 ani pentru furnizorii aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, in situatia in care intre acestia exista contracte, conventii, intelegeri in scopul obtinerii de foloase materiale si/sau banesti de orice natura, cu exceptia situatiilor prevazute de actele normative precum si situatiilor rezultate ca urmare a desfasurarii activitatii specifice proprii de catre furnizori.

De asemenea, noul contract-cadru prevede rezilierea contractului pentru furnizorii care nu respecta obligatia de a nu incasa sume suplimentare pentru actele administrative necesare acordarii serviciilor medicale, pentru care nu este stabilita o reglementare in acest sens.

“Am convingerea ca noile reglementari vor contribui la cresterea accesului si la imbunatatirea calitatii serviciilor medicale pentru toti pacientii. Acest lucru va fi posibil prin implicarea pacientilor si semnalararea eventualelor incalcari ale drepturilor pacientului”, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Noul-Contract-cadru_-introdus-de-la-1-aprilie.-Care-sunt-reglementarile-sale-majore_20803/

lauff lautf laurf