Imprimare

Un copil din 100 se naste cu tulburari din spectrul autismului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un copil din 100 se naste cu tulburari din spectrul autismului, numai in 2013 fiind confirmate peste 3.200 de cazuri noi fata de 2012, a declarat vineri intr-o conferinta de presa ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu, scrie Agerpres.

"In 2013 au fost confirmate peste 3.200 de cazuri noi fata de 2012 cand erau 7.800 in Romania, insa din ce estimam noi numarul de cazuri este mai mare", a afirmat Banicioiu.

Potrivit acestuia, depistarea timpurie creste cu 50% sansele de recuperare a copilului.

Banicioiu a amintit ca potrivit noului Contract cadru din 2015 vor fi decontate servicii de kinetoterapie, de grup sau pe aparate speciale. Ministrul a precizat ca a crescut si numarul de puncte (n.r. — de la 90 la 150 puncte de decontare) pentru copiii cu autism.

"Anul trecut, una din marile discutii era decontarea serviciilor de screening pentru depistarea precoce. Contractul cadru prevede acest aspect", a mai adaugat ministrul Sanatatii. El a sustinut ca pentru a eficientiza si mai mult acest domeniu este de dorit o colaborare intre Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.

La randul sau, presedintele Asociatiei "Help Autism", Daniela Bololoi, a spus ca Romania sta mai bine decat alte tari din Europa de Est, avand 14 specialisti in domeniul autismului.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Un-copil-din-100-se-naste-cu-tulburari-din-spectrul-autismului_20802/

lauff lautf laurf