Imprimare

Medicii au raspuns intrebarilor pacientilor cardiaci, la un eveniment despre sanatatea inimii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pe 3 aprilie, la Oradea, a avut loc un eveniment dedicat persoanelor cu probleme cardiovasculare, dar si celor interesate sa afle informatii despre sanatatea inimii.

Scopul acestui eveniment a fost de a aduce la masa de discutii pacientii, autoritatile sanitare si specialistii in boli cardiovasculare, pentru a se atrage atentia asupra impactului fibrilatiei atriale asupra morbiditatii si mortalitatii, care a inregistrat in ultimii ani procente ingrijoratoare, 22% din accidentele vasculare cerebrale fiind cauzate de fibrilatia atriala.

Presedintele Grupului de lucru “Cardiologie Preventiva si Recuperare Cardiovasculara” al Societatii Romane de Cardiologie, prof. univ. dr. Mircea Ioachim Popescu a fost alaturi de pacientii din Oradea cu explicatii pe intelesul tuturor despre fibrilatia atriala.

Prezent la eveniment in calitate de reprezentant al Asociatiei Pacientilor cu Aritmii, asist. univ. dr. Adrian Buzea, medic cardiolog Spital Colentina Bucuresti, a precizat ca “prima misiune a Asociatiei este de a face pacientul sa isi inteleaga boala”. Un alt obiectiv extrem de important este lupta pentru un tratament accesibil tututor pacientilor prin includerea fibrilatiei atriale in grupul bolilor cronice care beneficiaza de tratament compensat maximal, adica includerea preventiei accidentului vascular cerebral in fibrilatia atriala in Programul National de Profilaxie–punctul 6 „Tratamentul bolilor cardiovasculare, hemofiliei si talasemiei” - Obiectivul 1 „Prevenirea si combaterea bolilor cardiovasculare”. Dr. Buzea a informat participantii despre cum pot preveni aparitia accidentului vascular cerebral prin utilizarea corecta a tratamentului anticolagulant, in cazul existentei unui diagnostic de fibrilatie atriala.

Sef lucr. dr. Anamaria Jurcau, medic neurolog, Spitalul Municipal “Dr Gavril Curteanu”, a informat participantii ca fibrilatia atriala (FA) creste de 5 ori riscul de a face accident vascular cerebral (AVC), AVC-ul provocat de FA fiind cel mai sever, cu o mortalitate dubla fata de AVC-ul trombotic. Vestea buna este ca prin urmarea tratamentului anticoagulant oral 2 din 3 AVC-uri embolice pot fi prevenite. Dr Carmen Pantis, presedinte Colegiul Medicilor Bihor, a declarat ca “principala problema este lipsa comunicarii intre medic si pacient, doar o zecime din pacientii cu fibrilatie atriala fiind tratati corect”.

Legatura intre diabet si bolile de inima a fost abordata de catre conf. univ. dr. Mihaela Simona Popoviciu. Pacientii au aflat cum se calculeaza indicele de masa corporala (greutate/inaltime la patrat), care este procentul corect de proteine (10-15%), glucide (55-60%) si lipide (25-30%), care sunt alimentele recomandate si cele interzise. Dr. Popoviciu a mentionat faptul ca este foarte bine ca psihologia si-a recapatat locul meritat si ca acum pacientii pot beneficia de consultatii sustinute de Casa de Asigurari.

Pacientii au mai aflat si despre o noua reglementare a Uniunii Europene despre medicamentele care sunt supuse unei „monitorizari suplimentare”. Aceste medicamente prezinta un triunghi negru cu varful in jos afisat in prospect si in Rezumatul caracteristicilor produsului. De asemenea, in temeiul noii legislatii privind farmacovigilenta, pacientii au dreptul, daca doresc, sa raporteze reactiile adverse suspectate direct catre autoritatile nationale de reglementare din domeniul medicamentelor din tarile lor.

Participantii la eveniment au adresat multe intrebari specialistilor prezenti, curiozitati legate de eficienta diferitelor metode de tratament ale FA, de rolul obezitatii, de legatura intre hipertensiune si FA, daca se poate regla pulsul. Pacientii au mai dorit sa stie daca FA este ereditara, care este rolul aspirinei, care sunt anticolagulantele moderne si au cerut informatii suplimentare despre nutritia corecta si calcularea pretului medicamentelor.

“Evenimentul a fost reusit datorita implicarii deosebite a lectorilor care au sustinut cu prezentari adaptate pacientilor si au raspuns intrebarilor publicului. Un sprijin deosebit l-am avut din partea reprezentantilor media din Oradea, carora le adresez multumirile Asociatiei de Pacienti cu Aritmii si ale companiei de comunicare medicala Houston. Speram ca in viitorul apropiat sa reusim sa facem un grup de lucru al pacientilor cu aritmii in Oradea, cu ajutorul medicilor si al autoritatilor din domeniul sanitar” a declarat dr. Maria Szerac la incheierea evenimentului.

Conferinta a fost realizata la sediul Institutului Prefectului Bihor, de catre Asociatia Pacientilor cu Aritmii si Houston NPA, cu sprijinul Aliantei Bristol-Myers Squibb Pfizer.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-au-raspuns-intrebarilor-pacientilor-cardiaci_-la-un-eveniment-despre-sanatatea-inimii_20815/

lauff lautf laurf