(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//connect.facebook.net/ro_RO/all.js#xfbml=1";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,"script","facebook-jssdk")); -->
Imprimare

Anual, un sfert din femeile care au caner mamar se opereaza la Institutul Oncologic Bucuresti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Anual, aproximativ un sfert dintre femeile, din tara noastra, care au cancer mamar se opereaza la Institutul Oncologic Bucuresti (IOB), a declarat prof. dr. Alexandru Blidaru.

"In IOB s-au facut 80 de reconstructii mamare. 19 au fost realizate de cand a inceput subprogramul de reconstructie mamara, dintre acestea, 10 reconstructii imediate si 9 la paciente care au avut deja mastectomie. Este decontata proteza, dar si operatia. IOB opereaza aproximativ un sfert din toate pacientele cu cancer mamar din Romania. Numai in sectia pe care o conduc facem in jur de 800 de interventii chirurgicale de toate felurile pentru cancerul mamar pe an. Am ajuns sa facem operatii ca acelea ale Angelinei Jolie, nu in trei operatii consecutive, cu cei mai buni chirurgi americani, ci cu echipa pe care o am in mai putin de trei ore si jumatate", a spus dr. Alexandru Blidaru.

El a sustinut ca mai mult de jumatate dintre femeile care fac cancer mamar nu au niciunul dintre factorii de risc cunoscuti. "Sunt numai femei care inainteaza in varsta. Important este examenul periodic. Din fericire, avem posibilitatea de a diagnostica foarte devreme, cand este milimetrica si se intampla asta din ce in ce mai frecvent. Sunt tot felul de tehnici de localizare", a explicat doctorul.

Potrivit lui Blidaru, in decursul anilor s-a schimbat foarte mult chirurgia pentru cancerul mamar.

"Chirurgia cancerului mamar s-a schimbat enorm. Cand am venit in institut se faceau un tip sau doua de operatii si cine incerca altceva era un eretic. Cand am facut prima reconstructie mamara in IOB, acum 15 ani, toata lumea era mirata, ba mai multi medici au sfatuit-o pe pacienta sa nu faca asa ceva. Am facut asemenea reconstructii ca sa evit problema siliconului, cu proteze umplute cu ser fiziologic. (...) Am evoluat in acesti 30 de ani cu tot felul de tehnici. In timpul acesta s-au schimbat si protezele, au aparut tot felul de plase, au aparut tot felul de tehnici chirurgicale noi si am inceput sa facem din ce in ce mai bine", a mai spus medicul chirurg.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Anual_-un-sfert-din-femeile-care-au-caner-mamar-se-opereaza-la-Institutul-Oncologic-Bucuresti_20820/

lauff lautf laurf