Imprimare

Prima unitate moderna din tara, pentru pacientii cu arsuri grave, a fost inaugurata la Floreasca

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Astazi, 9 aprilie, a fost inaugurata „prima unitate moderna de ingrijire a bolnavilor arsi grav din Romania”, la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, a declarat seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul aceleiasi unitati, prof. dr. Ioan Lascar.

Proiectul a fost demarat in urma cu 15 ani si a fost realizat cu ajutorul fondurilor provenite de la Primaria Sectorului 1 si de la Ministerul Sanatatii.

„In aceasta zi, deschidem oficial prima unitate moderna de ingrijire a bolnavilor arsi grav din Romania. Acest proiect a fost demarat in urma cu circa 15 ani insa, prin amabilitatea si contributia consistenta a Primariei Sectorului 1, am reusit intr-o anumita etapa sa ridicam o parte din aceasta constructie. (...) In final, domnul ministru Banicioiu ne-a ajutat cu fonduri consistente pentru dotarea acestei unitati la nivelul exigentei si standardelor actuale”, a mai explicat prof. Lascar.

Ministerul Sanatatii a finantat proiectul cu peste patru milioane de euro, bani investiti in aparatura si echipamente medicale de ultima generatie.

„Ministerul Sanatatii a contribuit cu banii pentru echipamente, dotari, instrumentar si toata partea de infrastructura IT pentru ca toate paturile sunt monitorizate permanent si sub supraveghere video permanenta. Blocul operator este unul dintre cele mai modern sau cel mai modern din Estul Europei. Costurile totale s-au ridicat la 4.200.000 de euro bani dati de Ministerul Sanatatii”, a explicat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, prezent la inaugurare.

Unitatea are sase paturi si este complet echipata pentru complicatiile care pot aparea la pacientii internati.
Aceasta este dotata cu un bloc operator complet utilat, aer conditionat biologic pentru tot spatiul, dar si o camera hyperbarica unica in tara.

„Poate fi o problema de neurochirurgie, de chirurgie abdominala, ortopedie, chirurgie toracica, orice astfel de probleme se rezolva aici apeland doar la colegii din spitalul nostru. (...) Unitatea este destinata bolnavilor arsi grav care au arsuri profunde pe 50% din suprafata corporala. Bolnavul ars grav este cel mai complex si mai costisitor pacient imaginabil. Unitatea dispune de toate dotarile pentru a putea beneficia de asistenta chirurgicala multidisciplinara”, a mai spus prof. Lascar.

In ceea ce priveste personalul care va lucra in unitate, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva a spus ca a fost recrutata o parte din personalul mediu, pentru ocuparea posturilor de specialisti in chirurgie plastica s-a terminat procedura de concurs, iar in cursul saptamanii urmatoare va fi rezolvata si problema medicilor anestezisti.

„In schema de incadrarea a acestei unitati care are sase paturi vor lucra trei medici specialisti si primari de chirurgie plastica, doi de specialitatea anestezie-terapie intensiva si medici secundari avand in vedere ca unitatea are si valente didactice. Estimam ca vor fi cateva zeci de astfel de pacienti cu arsuri grave”, a spus prof. Lascar.

„De cand sunt primar, am realizat o multime de investitii in acest spital, de la consolidari, la extinderi, crearea unor sectii care sa fie la nivel european din punct de vedere al standardelor. Sectia in care ne aflam acum este una pe care am inceput-o prin 2008 si care este gata de la inceputul lui 2010, dar care avea nevoie de o dotare cu aparatura. Acum, avem una din sectiile cele mai moderne daca nu cea mai moderna din partea aceasta a Europei. Sper ca aceasta sectie sa devina un model in realizarea urmatoarelor sectii din diverse alte locuri din Romania”, a adaugat si primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Ministrul Banicioiu a adaugat faptul ca aceasta unitate, prima la noi in tara, face parte dintr-un proiect pilot, in care mai sunt incluse si alte unitati, ce vor fi deschise in marile centre universitare, precum: Cluj, Timisoara sau Targu-Mures. Banii pentru acest proiect vor veni de la Banca Mondiala.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prima-unitate-moderna-din-tara_-pentru-pacientii-cu-arsuri-grave_-a-fost-inaugurata-la-Floreasca_20821/

lauff lautf laurf