Imprimare

Medicul conteaza doar pentru 8,2% dintre parinti, in cazul copiilor bolnavi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Parerea medicului este importanta doar pentru 8,2% dintre parinti atunci cand se intaleaza primele semne ale bolii la propriii copii, se arata intr-un studiu al Unicef.

Studiul "Cunostintele, atitudinile si practicile familiilor si persoanelor care ingrijesc copii cu varsta intre 0-6 ani" arata ca nivelul de cunostinte ale parintilor cu privire la etapele de dezvoltare fizica si psihologica a copilului este in general scazut. Parintii apreciaza starea copilului prin raportare la alti copii de varsta asemanatoare, scrie Mediafax.

Astfel, prezentarea copilului la medic nu are loc de la primele semne de boala, unii parinti preferand sa aplice mai intai „leacuri babesti”, iar 83% dintre cei care au ajuns la un consult au apelat la serviciul 112.

Cu toate acestea, in opinia parintilor, copiii sunt considerati in general sanatosi, iar aceasta afirmatie se bazeaza pe frecventa scazuta a imbolnavirilor din ultimul an.

"De exemplu, in cadrul prezentului studiu, parintii declara ca nu duc copiii la medic de la primele semne de boala in procent de: 19,2% in caz de febra, 28% in caz de tuse, 32,6 % in caz de diaree si 14,2% in caz de traumatisme/accidente. Riscurile la care copiii sunt expusi sunt foarte ridicate prin neacordarea atentiei cuvenite simptomelor cum ar fi tuse si febra, prin administrarea unor tratamente pe baza experientei anterioare, a discutiilor cu vecini si prieteni sau pe baza altor recomandarilor, fara consultarea medicului", se arata in studiu.

Dintre persoanele care au apelat la un consult medical, 83% au apelat serviciul special de urgente 112. De altfel, persoanele care traiesc in mediul rural si cu un nivel de educatie mai scazut sunt mai degraba cele care apeleaza serviciile speciale de urgenta.

De asemenea, aproape toti participantii la studiu (96,8%), parinti sau persoane de ingrijire, afirma ca au vaccinat copiii, insa studiul nu ofera informatii cu privire la realizarea unei scheme de vaccinare complete.

"Practica de vaccinare a copiilor este mai putin frecventa in randul familiilor de etnie roma. O treime dintre parinti nu cunosc scopul vaccinarii si sunt putini parinti care au cunostintele necesare despre vaccinuri pentru a intelege cum functioneaza si de ce administrarea acestora este importanta pentru copii. Au fost identificati si parinti care considera vaccinurile ineficiente sau periculoase, in special in randul persoanelor din mediul urban si cu un nivel ridicat de educatie", se mai arata in documentul citat.

In ceea ce priveste copiii cu dizabilitati, dintre cei 5,6% parinti care au afirmat ca au astfel de copii, doar jumatate (2,6%) au obtinut o incadrare in grad de handicap, desi o intarziere sau o lipsa a diagnosticarii produce efecte negative asupra dezvoltarii copiilor.

Studiul a fost facut pe un esantion format din 1.420 de parinti si persoane care se ocupa de ingrijirea copiilor, care aveau la momentul culegerii datelor cel putin un copil cu varste intre zero si sase ani.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicul-conteaza-doar-pentru-8_2_-dintre-parinti_-in-cazul-copiilor-bolnavi_20842/

lauff lautf laurf