Imprimare

Ministrul Muncii propune o lege separata de salarizare pentru profesionistii din sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a propus scoaterea sanatatii si asistentei sociale din Legea salarizarii unitare si elaborarea unei legi separate privind salariatii din aceste domenii, solicitand un raspuns din partea Federatiei Sanitas, scrie Mediafax.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat ca in intalnirea de miercuri cu reprezentantii Guvernului, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a avansat o propunere privind scoaterea sistemului sanitar si a asistentei sociale din Legea 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Daca sindicalistii isi vor da acordul pe 18 aprilie, atunci cand a fost stabilitasedinta Consiliului National, ar trebui sa fie elaborata o lege separata care sa stabileasca salarizarea angajatilor din domeniile sanatate si asistenta sociala.

La intalnirea de miercuri au participat ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, si ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

In cadrul intalnirii, s-a mai discutat despre extinderea Contractului Colectiv de Munca la nivel de sector de activitate, cresterea procentului acordat spitalelor publice din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si adoptarea unui nou regulament de acordare a sporurilor.

In plus, s-a pus problema procentului de 70% care limiteaza cheltuielile salariale din cadrul spitalelor ce se afla in subordinea primariilor si consiliilor judetene, procent ce cauzeaza dificultati la incasarea integrala a drepturilor salariale ale angajatilor din aceste spitale ce isi castiga drepturile din serviciile oferite pacientilor si platite de CNAS (tichete de masa, sporuri etc.).

Un alt punct important de discutie a vizat redeschiderea celor 67 de spitale ramase inchise dupa “reforma” guvernului Boc din 2010. "Federatia Sanitas ramane deschisa pentru rezolvarea acestui subiect si va participa activ la reincadrarea colegilor din relocarile facute in locuri foarte indepartate de domiciliul acestora, dar luand in calcul si lipsa acuta de personal", se arata intr-un comunicat al Federatiei.

Ministrul pentru Dialog Social a precizat ca urmatoarea intalnire va avea loc in perioada 20-25 mai.

Intalnirea de miercuri a fost stabilita din 7 aprilie, cand sindicalistii Federatiei Sanitas au protestat la sediile ministerelor Sanatatii, Muncii si Finantelor, cerand cresterea veniturilor tuturor angajatilor din sanatate si din asistenta sociala.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministrul-Muncii-propune-o-lege-separata-de-salarizare-pentru-profesionistii-din-sanatate_20840/

lauff lautf laurf