Imprimare

Aproape 700 de operatii de transplant hepatic, in 15 ani de activitate in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pe 15 aprilie, s-au implinit 15 ani de la prima operatie reusita de transplant hepatic din Romania, realizata de echipa profesorului Irinel Popescu. In toti acesti ani de activitate, au fost realizate 669 de operatii, la 639 de pacienti, transplantul de ficat devenind un procedeu de rutina in tara noastra.

Prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania, a explicat ca in momentul de fata se deruleaza doua programe de transplant hepatic – la Institutul Clinic Fundeni si la Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti -, insa potentialul oferit de tara noastra este mai mare, pe viitor putand lua fiinta alte noi astfel de programe.

Daca am avea media europeana de 15 donatori la un milion de locuitori, ar trebui sa avem 300 sau peste 300 de operatii de transplant hepatic pe an. Sunt convins ca vor aparea si alte programe de transplant, avem disponibilitatea de a se deschide si alte programe, asa cum am avut si la Spitalul Sf. Maria”, a explicat prof. Irinel Popescu.

In privinta echipelor de specialisti care sa preleveze ficatul, acestea au fost formate in toata tara in asa fel incat sa lucreze independent, fara ajutor din partea celor din Bucuresti.

„Soala de transplant hepatic din Romania, la randul ei, in momentul de fata, a ajuns la un punct de maturitate, sunt echipe capabile sa faca independent operatia de transplant, mai multe echipe care nu vor permite niciodata sa se piarda un donator sau nu vom fi pusi niciodata in situatia ca o urgenta sa nu poata fi rezolvata la timp din lipsa de resurse umane”, a mai explicat prof. Irinel Popescu.

Astfel, data de 15 aprilie a devenit Ziua Nationala a Transplantului, in 2015 fiind organizat in acest sens un simpozion aniversar, la care au participat, printre altii, si profesorii: Domenico Forti si Christoph Broelsch. Prof. Domenico Forti, impreuna cu echipa de medici romani, a realizat primele operatii de transplant hepatic de la donator decedat si prof. Christoph Broelsch, alaturi de aceeasi echipa de medici, a realizat primele operatii de transplant hepatic de la donator in viata, prima pacienta a carei viata a fost salvata astfel fiind Timea Balogh.

Ziua Nationala a Transplantului are loc in cadrul Proiectului POSDRU 186/3.2/S/155295 – Dezvoltarea competentelor in tranpslant, implementat de Academia de Stiinte Medicale din Romania si care are ca principale obiective: specializarea profesionala in domeniul transplantului de organe, tesuturi si celule si promovarea importantei actului de donare in randul populatiei.

Incepand cu anul 2005, cand Romania a inceput sa aniverseze anual activitatile legate de transplant, Ziua Nationala a Transplantului evidentiaza si reconfirma magnitudinea medicala si sociala a actului transplantului, aducand laolalta, in fiecare an, persoane care au beneficiat de transplant, alaturi de familiile lor, specialisti din domeniul transplantului, personalitati marcante ale vietii medicale nationale si internationale, reprezentanti mass-media, pentru a sarbatori impreuna a doua sansa la viata.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Aproape-700-de-operatii-de-transplant-hepatic_-in-15-ani-de-activitate-in-Romania_20844/

lauff lautf laurf