Banicioiu: Speram ca anul 2015 sa fie anul transplantului pulmonar in Romania
2015 ar putea fi anul in care sa se realizeze pentru prima oara la noi in tara transplantul pulmonar, in ciuda complexitatii procedurii si a numarului mare de medici implicati, a spus Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, prezent la Simpozionul „15 ani de transplant hepatic in Romania”.
„Sunt medici in pregatire si speram ca 2015 sa fie anul transplantului pulmonar in Romania. N-as vrea sa ne grabim, nu as vrea sa punem presiune pe echipele medicale, vrem ca toate lucrurile sa descurga normal si colaborarile cu celelalte clinici din afara tarii, le lasam tot timpul necesar. Noi ii ajutam cu sprijin financiar”, a spus ministrul.
Transplantul pulmonar este o procedura complexa, ce implica multi medici specialisti din diverse arii terapeutice. „Transplantul pulmonar este o procedura foarte complexa pentru ca implica foarte multi specialisti: pneumologi, anestezisti, chirurgi care trebuie sa stie chirurgie cardiaca, implica si ingrijire post-operatorie. Trebuie sa ai timp sa pregatesti acesti oameni. Ministerul Sanatatii sprijina oamenii sa se formeze, in special in centrul pe care il avem la ora actuala – de la Spitalul „Marius Nasta” – aici, cateva cladriri s-au renovat. Srpijinul Ministerului pentru formarea oamenilor este esential”, a explicat dr. Victor Zota, presedintele Fundatiei pentru Transplant.
Acesta a adaugat ca doar 16% din donatorii reali de organe sunt eligibili si pentru a fi donatori de plamani, rata fiind mult mai mica chiar decat la transplantul de cord.
Dificultatea introducerii unei astfel de proceduri provine si din crearea unor conditii optime de transplant.
„Este o anumita dificultate din punctul de vedere al sterilitatii (n.r. la Insitututl Marius Nasta): este nevoie de ciruite perfecte, care sa nu aiba legatura cu tuberculoza, infectiile pulmonare, ne trebuie un pavilion curat, numai de traumatisme”, a spus directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, prof. dr. Radu Deac.
Ziua Nationala a Transplantului la noi in tara (15 aprilie) a fost marcata astazi printr-un simpozion care sarbatoreste 15 ani de transplant in Romania, prima operatie reusita de acest gen realizandu-se pe 15 aprilie 2000, de catre echipa prof. Irinel Popescu, la Institutul Fundeni, fiind vorba de un ficat prelevat de la un pacient aflat in moarte cerebrala.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro