Imprimare

Asociatia Nationala de Podiatrie a fost lansata la Cluj-Napoca

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asociatia Nationala de Podiatrie, care isi propune dezvoltarea specialitatii de podiatrie in randul asistentilor medicali si crearea meseriei de podiatru urmarind mai ales reducerea numarului de amputatii de picior la persoanele care sufera de diabet, a fost lansata, la Cluj-Napoca, scrie Mediafax.

Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie, a declarat, la Cluj-Napoca, ca demersurile privind infiintarea asociatiei au avut la baza semnalarea problematicii piciorului diabetic si a amputatiilor la persoanele cu diabet zaharat.

"Cluj-Napoca a marcat o premiera in sistemul de sanatate romanesc, si anume lansarea Asociatiei de Podiatrie, care urmareste sa dezvolte specialitatea de podiatrie in randul asistentilor medicali si sa creeze meseria de podiatru in tara noastra. Demersurile au pornit de la semnalarea problematicii piciorului diabetic si a amputatiilor la persoanele cu diabet zaharat, in conditiile in care, in Romania, se efectueaza zilnic, in medie, 62 de amputatii in randul persoanelor cu diabet. Podiatria se ocupa cu tratamentul bolilor piciorului", a spus Gavan.

Potrivit acesteia, Asociatia de Podiatrie isi propune sa sporeasca gradul de constientizare a problematicii afectiunilor picioarelor, in general si, in special, la persoanele cu diabet zaharat, si sa le ofere asistentilor medicali specializarea in acest domeniu. La nivel global, podiatria este recunoscuta ca specialitate in 19 tari din intreaga lume, in prezent existand peste 100.000 de specialisti in podiatrie.

Norina Gavan a subliniat ca, in competenta specialistului podiatru vor intra aprecierea factorilor de risc la nivelul picioarelor, screening-ul de neuropatie, adica testarea sensibilitatilor, si arteriopatie, indicele gamba-brat.

La lansarea Asociatiei de Podiatrie au participat peste 150 de medici romani si specialisti internationali in domeniul podiatriei.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Asociatia-Nationala-de-Podiatrie-a-fost-lansata-la-Cluj-Napoca_20849/

lauff lautf laurf