Imprimare

(P) Gura uscata sau xerostomia

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Saliva joaca un rol esential in functionarea aparatului dentar, contribuind la procesul de digestie al alimentelor precum si la curatarea dintilor dupa mese sau la neutralizarea mediului acid din cavitatea bucala .

Totodata, saliva mai are si alte functii importante:
• protejeaza impotriva infectiilor bucale
• ajuta la remineralizarea smaltului
• are o contributie importanta in perceperea gustului alimentelor.

Xerostomia sau "gura uscata" este o afectiune care se manifesta prin scaderea cantitatii de saliva. Lipsa salivei va cauza o senzatie inconfortabila de "uscat" la nivelul cavitatii bucale, provocand dificultati in timpul masticatiei sau la inghitire, iar gustul alimentelor se va distinge mai greu.
Persoanele care sufera de xerostomie pot avea dificultati in vorbire, iar in stadii mai avansate, gura uscata poate conduce la malnutritie.

Care sunt cauzele xerostomiei ?

Gura uscata poate avea mai multe cauze :
• Anumite tratamente medicamentoase sau interventii terapeutice pot produce scaderea secretiei salivare
Exista o serie de medicamente care pot favoriza xerostomia. De exemplu: medicamentele folosite in tratamentul depresiei, anxietatii, durerii sau alergiilor (antihistaminele) ; medicamentele impotriva obezitatii, epilepsiei sau hipertensiunii (diuretice), sedativele sau relaxantele musculare, anumite tipuri de medicamente bronhodilatatoare sau prescriptiile folosite in tratamentul bolii Parkinson.
Radioterapia sau chimioterapia folosita pentru tratamentul tumorilor canceroase situate in zona capului si gatului pot produce de asemenea o scadere a cantitatii de saliva.
• Tulburari patologice care deregleaza secretia salivara
"Gura uscata" poate fi un efect secundar al unor afectiuni generale. Dintre acestea, cele mai frecvente ar fi afectiunile inflamatorii sau canceroase ale glandelor salivare, sindromul Sjogren (care este o boala autoimuna), HIV, boala Alzheimer, diabet, anemii etc.
Boli precum anorexia sau bulimia pot de asemenea favoriza scaderea secretiei salivare. Secretia salivara scade si daca canelele principalelor glande salivare sunt blocate de calculi sau procese inflamatorii.
Alte cauze : anxietatea, stresul, depresia sau deshidratarea accentuata. Aceasta din urma apare mai ales in caz de febra, transpiratii excesive, vomismente sau arsuri.
• Alti factori favorizanti
Indepartarea chirurgicala a glandelor salivare este o alta cauza a xerostomiei. Extirparea glandelor salivare se efectueaza mai ales in cazul tumorilor maligne sau benigne ale acestora.
Gura uscata poate fi si rezultatul lezarii anumitor nervi cranieni in urma unor traumatisme sau in timpul interventiilor chirurgicale.
Fumatul afecteaza secretia salivara iar respiratia continua pe gura poate contribui la agravarea afectiunii.

Care sunt semnele si simptomele pe care le reclama pacientii cu gura uscata?

Pacientii care sufera de xerostomie au probleme la masticatie si inghitire si apar dificultati in distingerea gustului alimentelor sau la vorbire. Printre simptomele cele mai frecvente se numara o senzatie de uscaciune si arsura la nivelul cavitatii bucale, halena sau respiratia urat mirositoare si o sete permanenta.
Datorita scaderii cantitatii de saliva, apar semne specifice la nivelul cavitatii bucale :
• limba rosie, aspra si uscata
• pielea de la nivelul colturilor cavitatii bucale este aspra, crapata si dureroasa
• buze crapate si uscate

Riscuri si consecinte

Saliva este agentul natural de curatire al dintilor si al cavitatii bucale. De asemenea, saliva joaca un rol foarte important in protejarea dintilor impotriva cariilor deoarece neutralizeaza aciditatea ce apare in cavitatea bucala dupa mese. Saliva mai protejeaza cavitatea bucala si impotriva infectiilor bacteriene sau cu ciuperci.
Din aceste motive, scaderea cantitatii de saliva poate avea consecinte neplacute pentru pacienti.
"Gura uscata" creste riscul aparitiei infectiilor la nivelul cavitatii bucale : gingivita , infectiile cu ciuperci, precum si alte infectii orale. O limba de culoare alba poate fi un indiciu al candidozei bucale (care este o infectie cu ciuperci candida).

Caria dentara apare mai des la pacientii care sufera de xerostomie deoarece saliva nu mai este prezenta pentru a contrabalansa mediul acid din cavitatea bucala.
Gura uscata poate crea dificultati si persoanelor purtatoare de proteze mobilizabile.

Cum se trateaza xerostomia ?

Primul pas este stabilirea cauzelor scaderii cantitatii de saliva. Este indicat sa informati medicul dentist despre toate medicamentele pe care le luati ; unele prescriptii ar putea fi responsabile de scaderea fluxului salivar.

Daca medicul stomatolog va considera ca anumite medicamente sunt responsabile de scaderea cantitatii de saliva, acesta poate ajusta dozele sau poate prescrie un alt medicament cu efect similar care nu cauzeaza xerostomie.

Medicamentele si substantele folosite in tratamentul xerostomiei se pot imparti in doua categorii:
• medicamente care stimuleaza secretia salivara din glande
• medicamente sau substante care au rolul de inlocuitor de saliva

Deoarece "gura uscata" creste riscul gingivitelor, cariilor dentare si al infectiilor cu ciuperci, profilaxia impotriva cariilor si infectiilor fungice este o parte importanta a tratamentului.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_P_-Gura-uscata-sau-xerostomia_20850/

lauff lautf laurf