SUUB: A fost inaugurat cel de-al cincilea centru de transplant de celule stem din Romania
Cel de-al cincilea centru de transplant de celule stem din Roamania a fost inaugurat astazi, 20 aprilie, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), dupa centrele din Timisoara, Targu Mures, de la Institutul Clinic Fundeni si Spitalul Coltea din Capitala.
Proiectul a costat 600 de mii de euro, bani obtinuti de catre Asociatia Daruieste Viata, cu sprijinul altor sponsori.
In ce a constat mai exact investitia de la SUUB
Banii stransi de Asociatia Daruieste Viata au fost investiti intr-un compartiment de transplant, un compartiment pretransplant si in amenajarea unui laborator de diagnosticare.
In cadrul compartimentului de transplat au fost construite cinci camere sterile, dotate cu paturi electrice de terapie intensiva, statie de monitorizare functii vitale si beneficiaza de cel mai modern sistem de filtrare a aerului, presiune pozitiva si flux laminar. „Construirea acestui compartiment are o importanta vitala pentru pacientii bolnavi de cancer care efectueaza transplant de celule stem pentru ca diminueaza riscul aparitiei infectiilor, principala cauza a mortalitatii in cancer. Valoarea investitiei facuta de membrii fondatori ai Asociatiei Daruieste Viata pentru cele cinci camere sterile a fost de 400.000 de euro”, spun reprezentantii Asociatiei.
Datorita proiectului din cadrul SUUB, numarul celor care vor putea beneficia de transplant celule stem va creste cu peste 100 de pacienti anual. Centrul de transplant va asigura, in compartimentul de pretransplant, tratament chimioterapeutic pentru aproximativ 200 de pacienti in fiecare an.
„Sunt cinci paturi, cinci camere sterile in care putem ingriji pacienti care vor beneficia de transplantul cu celule stem. Aceasta capacitate, in timp, probabil ca o sa ajunga la in jur de 100 de pacienti pe an, dar aceasta procedura este progresiva. In acelasi timp, avem un departament de 8 paturi de pretransplant si tratament kimioterapie de doze inalte, in care pacientii cu leucemii acute pot sa primeasca ingrijirea necesara si, de asemenea, pacientii sever imunodeprimati, care sunt feriti astfel de riscul de a contacta infectii”, a explicat conf. dr. Horia Bumbea, medic primar in hematologie, la SUUB.
Compartiment de pretransplant este destinat pacientilor cu diferite tipuri de leucemii care au trecut sau urmeaza sa treaca printr-un transplant de celule stem. Sectia a fost construita de la zero, cu respectarea circuitelor medicale. Sunt 4 saloane cu grupuri sanitare proprii, dotate si mobilate conform standardelor europene, cabinete ale medicilor si asistentelor, camera de tratament, camera de curatenie.
Pentru amenajarea laboratorului de diagnosticare, sala de raport si sala studii clinice au fost realizate instalatiile electrice si sanitare, climatizarea, instalatia de incalzire, precum si mobilarea. In aceasta arie, s-a investit suma de 200 de mii de euro.
Sectia va fi condusa de conf. dr. Horia Bumbea si prof. dr. Ana-Maria Vladareanu. Conform managerului SUUB, dr. Catalin Carstoiu, exista personalul medical necesar pentru acest nou centru, in jur de 22-23 de cadre medicale, insa mai este nevoie de 20 de asistente medicale.
"Credem ca la SUUB incepem incetul cu incetul sa inchidem un cerc in tratamentul afectiunilor medical oncologice. (...) Vom face pasul urmator, vom intra in programul national de pretransplant, de transplant de celule stem, vom scoate posturi la concurs pentru asistente medicale. Avem un colectiv extrem de competent condus de profesorul dr. Ana-Maria Vladareanu si conferentiar Horia Bumbea. (...) Proiectul de astazi este un proiect de interdisciplinaritate", a declarat managerul unitatii medicale, Catalin Cirstoiu.
Cine va beneficia de noul centru
„Celulele stem sunt folosite in completarea tratamentului, pentru repopularea maduvei, dupa terapii aplaziante, deci dupa terapii care depopuleaza maduva, in leucemii acute, in mieloame, in mielomul multiplu, in limfoame agresive. Cand este indicat transplantul”, a explicat prof. Ana-Maria Vladareanu.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro