Imprimare

Ciurchea: CNAS plateste anual circa 70 milioane de euro pentru romanii tratati in UE

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a afirmat marti ca pentru pacientii romani care se trateaza in alte tari din Uniunea Europeana, CNAS plateste anual aproximativ 70 de milioane de euro, scrie Agerpres.

"Sunt absolut convins ca, daca i se vindeca boala, pacientul este absolut fericit si nu il intereseaza daca s-a vindecat acolo sau dincolo. Important este sa fie vindecat si sa nu umble in foarte multe spitale. Exista si Directiva europeana care spune ca, daca la un moment nu poti sa iti tratezi un pacient, acesta poate fi tratat intr-o alta tara a UE, noi trebuie sa platim si asta se si intampla. Platim aproximativ 70 milioane de euro pe an", a declarat Ciurchea, marti, la Senat, la dezbaterea "Drepturile pacientilor — intre teorie si practica", organizata de Comisia pentru drepturile omului si Comisia pentru sanatate.

El sustine ca in Romania exista un corp medical extrem de bine pregatit si cu foarte mare putere de munca, dar le-a recomandat medicilor sa lucreze, similar colegilor din strainatate, multidisciplinar si sa puna un diagnostic in echipa.

"Este dreptul pacientului sa isi aleaga medicul. (...) E o mare problema pe care pacientul o resimte — lipsa lucrului in echipa. Nu stiu de ce nu se lucreaza si la noi in echipa, n-as putea sa spun, sau as putea sa spun dar nu stiu daca cineva nu s-ar simti nedreptatit, asa ca nu spun, dar poate ne educam in timp sa lucram in echipa si sa punem un diagnostic in echipa. Este benefic si pentru pacient, este benefic si pentru cel care pune diagnosticul in echipa. Cred ca niciodata cei din afara nu pun diagnosticul singuri, ci il pun in echipa si o fac din spirit de protectie. In caz de malpraxis sau de nemultumire este o echipa care a pus diagnosticul. Este important ca pacientul sa fie al clinicii si nu al meu ca medic curant de salon", a adaugat Ciurchea.

Presedintele Casei a atras atentia ca multi pacienti se trateaza in strainatate fara a fi bine documentati cat din tratament li se poate deconta de CNAS si cat le revine lor.

"Noi decontam Casei de asigurari de sanatate de acolo. Nu decontam pacientului, nu decontam medicului, nu decontam clinicii. Decontam Casei din tara respectiva si decontam atat cat are contract cu Casa. Daca din 100% pret, spitalul respectiv are contract cu Casa pe 80%, noi decontam 80%. Restul este pe banii pacientului, care ramane extrem de surprins si incep tot felul de discutii. Spitalul se indreapta apoi pentru cei 20% impotriva pacientului pentru a-si recupera banii", a explicat Ciuchea.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ciurchea_-CNAS-plateste-anual-circa-70-milioane-de-euro-pentru-romanii-tratati-in-UE_20858/

lauff lautf laurf