Imprimare

Dr. Cepoi (CoNAS): Va trebui sa reevaluam spitalele care au fost deja acreditate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Spitalele care au fost deja acreditate ar putea fi reevaluate, intrucat au fost constatate „abateri de la standardele de calitate”, evaluarea initiala nefiind "suficient de obiectiva”, a spus presedintele Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), dr. Vasile Cepoi, in cadrul Forumului National al Asociatiilor de Pacienti.

"Evaluand activitatea serviciilor din spitalele care au fost deja acreditate, am constatat ca evaluarea nu a fost suficient de obiectiva si nu a identificat in mod corect deficientele si abaterile de la standarde, unul dintre motive fiind procedura de pregatire a evaluatorilor care nu a fost suficient de buna, erau pregatiti intr-o perioada foarte scurta, de trei zile. (...) Va trebui sa reevaluam si spitalele care au fost evaluate", a adaugat presedintele CONAS.

De asemenea, un numar de 301 spitale, infiintate pana la data de 7 iunie 2011, vor fi evaluate in vederea acreditarii pana la mijlocul anului viitor.

"Toate spitalele infiintate inainte de 7 iunie 2011 au depus dosarele de acreditare. (…) Din nefericire, mecanismul nu a mers asa cum ar fi trebuit si in decurs de trei ani au fost acreditate 77 de spitale. Noi am mai evaluat inca 68 de spitale in trimestrul patru si acum, pana la jumatatea anului viitor (n.r. 2016), mai avem 301 spitale de evaluat dintre cele care s-au infiintat inainte de 7 iunie 2011", a spus dr. Vasile Cepoi.
Daca unitatile medicale evaluate nu indeplinesc standardele cerute de CONAS, ele nu vor mai putea incheia contracte cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

"In cazul in care unitatea sanitara nu indeplineste standardele de calitate, nu este acreditata, iar daca nu este acreditata, Casa de Asigurari (n.r. CNAS), tot prin lege, a hotarat ca nu incheie contract cu acele unitati medicale", a adaugat Cepoi.

Aceeasi sursa a aduagat ca pregatirea evaluatorilor de spitale se realizeaza pe o perioada de trei saptamani, la Scoala de Sanatate Publica: o saptamana – predarea teoriei; a doua saptamana – studiu individual – si a treia saptamana – practica.

Dr. Cepoi a spus ca printre cerintele de acreditare a unitatilor sanitare sunt: „Pentru ca o unitate sanitara sa fie acreditata trebuie sa raspunda unor cerinte, precum: cerinte privind siguranta actului medical pentru diagnostic si tratament, ceea ce inseamna mentenanta, verificare; cerinte privind stabilirea diagnosticului; existenta de protocoale care sa corespunda cu cererile stiintifice demonstrate la aceasta data; existenta inregistrarilor necesare care sa permita transabilitatea procesului caruia i-a fost pacientul ca in cazul in care exista un eveniment advers sa se poata identifica care este cauza; impunerea unor mecanisme de monitorizare a aparitiei efectelor adverse asociate actului medical. (...). In cazul in care unitatea nu indeplineste aceste standarde, nu este acreditata, iar daca nu este acreditata, CNAS nu incheie contract cu acele unitati medicale, prin lege”.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Cepoi-_CoNAS_-Va-trebui-sa-reevaluam-spitalele-care-au-fost-deja-acreditate_20865/

lauff lautf laurf