Imprimare

(P) Tehnologia Pro-ArginTM – abordare moderna in prevenirea cariei dentare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

    Prevenirea cariei dentare a fost dintotdeauna un obiectiv foarte important in strategiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii contra bolilor netransmisibile, alaturi de combaterea factorilor de risc alimentari si a fumatului. Caria dentara este, dupa cum se stie, cea mai frecventa afectiune a aparatului dento-maxilar si este normal sa beneficieze de un interes imens pentru preventie si tratament. Triada clasica de factori implicati in etiopatogenia cariei dentare este formata din placa bacteriana, alimentatia cariogena (zaharuri) si calitatea tesuturilor dure dentare. Pe langa acestea, a mai fost demonstrata si implicarea altora, cum ar fi: tulburari ale secretiei salivare, educatia/clasa sociala sau statusul socio-economic precar etc.

    Mecanismul de producere a cariei dentare are la baza unele specii microbiene producatoare de acizi (bacterii cariogene), componente ale placii dentare, in special fiind vorba aici de Streptococul mutans. Acizii organici produsi de bacteriile cariogene sunt reprezentati in principal de acid lactic, dar si de alti acizi cum ar fi formic sau acetic. Acesti acizi scad pH-ul, fapt care are o dubla consecinta: pe de o parte sunt atrase alte specii microbiene patogene (lactobacili), iar pe de alta parte, incepe procesul de demineralizare a substantei dure dentare. Tot acest mecanism este posibil deoarece pH-ul atinge valori foarte scazute.

    Prevenirea cariei dentare se face in special prin controlul strict al igienei si prin fluorizarea dintilor, in special prin fluorizari locale. Fluorul are mecanisme cariopreventive cert dovedite care implica mai mult structurile organismului gazda (dintele), stimuland formarea de cristale de fluorhidroxiapatita la suprafata smaltului, cristale care, datorita geometriei lor, sunt mult mai rezistente la atacul acid decat cele de hidroxiapatita. Acest mecanism, alaturi de cel al formarii stratului de florura de calciu pe suprafata cristalelor, proces care are loc in faza preeruptiva, sunt principalele cai prin care fluorul intervine asupra smaltului. Desigur exista si actiuni ale fluorului asupra florei bacteriene sau peliculei dobandite, cum ar fi concentrarea lui la nivelul placii, scaderea tensiunii superficiale de pe suprafata smaltului, inhibarea inmultirii speciilor bacteriene acidogene, dar acestea sunt in mare parte mecanisme secundare.

    Tehnologia Pro-ArginTM aduce alte doua elemente noi al caror efect adaugat la mecanismele cariostatice ale fluorului mai sus mentionate, fac ca prevenirea cariei dentare sa atinga un randament maxim. Cele doua elemente sunt arginina si un produs insolubil de calciu, spre exemplu carbonatul de calciu.

    Arginina este un aminoacid semi-esential ce are functii importante in corpul uman, cel mai important fiind faptul ca intra in compozitia hormonului de crestere al glandei hipofize. Alte roluri ale sale mai sunt: stimularea imunitatii, metabolizarea depozitelor lipidice si vindecarea ranilor. Arginina se gaseste in cantitati importante si in saliva, de unde este metabolizata de unele bacterii (Streptococul sanguis) si transformata in amoniac si dioxid de carbon, in prezenta unor enzime: arginin-deiminaza si ureaza. Efectul prezentei amoniacului este cresterea rapida a pH-ului datorita caracterului sau pronuntat alcalin, cu consecinta imediata de stimularea a proceselor de remineralizare a smaltului dintilor.

    Cunoscand acest mecanism, cercetatorii au inceput sa se intrebe: ce se va intampla atunci cand incercam sa suplimentam cantitatea de arginina din saliva, spre exemplu prin aport extern prin intermediul pastelor de dinti? Raspunsul a fost evident: aportul crescut de arginina duce la o rata mai mare de conversie a acesteia in amoniac, ce are ca rezultat imediat cresterea pH-ului si mentinerea acestuia la valori crescute un timp mai indelungat. Este evident ca prin acest lucru s-a realizat un mediu propice pentru procesele de remineralizare ale smaltului.

    Compusul insolubil de calciu, care este reprezentat in cele mai multe cazuri de carbonatul de calciu, reprezinta „materia prima” pentru remineralizare. in conditii fiziologice normale remineralizarea se realizeaza cu ajutorul ionilor din saliva, dar atunci cand aducem un aport extern de ioni (carbonat de calciu), vom beneficia de mult mai multe „caramizi” pentru refacerea defectelor smaltului produse prin demineralizare. (Poza 1)

    Sintetizand cele spuse mai sus, putem spune ca daca vom strange la un loc efectele fluorului de marire a rezistentei smaltului dentar, ale argininei, care prin transformarea sa in amoniac produce cresterea pH-ului si ale carbonatului de calciu ca si element folosit in remineralizare, vom beneficia de o actiune sinergica cumulata cu efecte maxime in prevenirea cariei dentare. Aceasta actiune are la baza un substrat stiintific solid format din:

    Studii in situ: s-au comparat doua paste de dinti cu fluor (1450 ppm) si tehnologiaPro-ArginTM, cu compusi insolubili de calciu diferiti (carbonat de calciu si dical) cu alte doua paste de dinti, una cu aceeasi cantitate de fluor si alta cu o cantitae scazuta de fluor (250 ppm); concluzia a fost ca procesul de remineralizare al smatului a avut loc doar in cazul celor trei paste de dinti cu fluor, in cazul celor doua cu arginina, acest proces fiind mult mai intens1; (poza 2)

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_P_-Tehnologia-Pro-ArginTM-_-abordare-moderna-in-prevenirea-cariei-dentare_20869/

lauff lautf laurf