Imprimare

Bolile cardiovasculare, cauzele de deces a 150 de mii de romani, anual

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Aproximativ 150.000 de romani mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, a declarat vineri la Conferinta anuala de aterotromboza prof. dr. Dan Gaita, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara.

"Dintre cele aproximativ 250.000 de persoane care mor anual in Romania, 150.000 mor din cauza bolilor cardiovasculare, boli cardiovasculare insemnand 80-90% ateroscleroza si complicatiile ei. De exemplu, la Timisoara, in fiecare zi sunt 10 evenimente acute cardiovasculare, aceasta insemnand aproximativ 6 cazuri de infarct sau sindrom acut coronariene si restul accidente cerebrale. Aceasta este ceea ce vedem noi la spital pentru ca adeseori oamenii nu ajung la timp. Din cele aproximativ 10 cazuri pe zi care se inregistreaza in Timisoara, un oras cu peste 200.000 de locuitori, cel putin unu se intampla la persoane de sub 40 de ani. Acesta era apanajul varstelor inaintate", a aratat medicul cardiolog.

Potrivit acestuia, factorul cel mai important de risc care duce la accidentul vascular si infarct il reprezinta modul de viata urban cu tot ceea ce presupune acesta: stres, alimentatie, fumat, sedentarism.

"Sunt diferite cauze: este modul de viata care de fapt duce catre tulburarea metabolica ce duce la diabet si obezitate, sedentarismul si nutritia, fumatul. Se pare ca cel mai puternic factor de risc cardiovascular este modul de viata urban pentru ca modul de viata urban ne impinge catre o anumita atitudine fata de alimentatie, miscare. Noi spunem stres dar este de fapt presiunea aceea puternica pe care nu putem sa ne-o descarcam. Factor de risc cardiovascular este saracia", a sustinut Gaita.

Referindu-se la tratament, el a precizat ca administrarea statinelor este un factor benefic pentru evitarea infarctului si accidentului vascular cerebral, iar intreruperea tratamentului poate fi "distrugatoare".

Conferinta anuala de aterotromboza, aflata la editia a XV-a, este organizata de Societatea Romana de Cardiologie, Asociatia Nationala Romana de Stroke si Academia de Stiinte Medicale.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Bolile-cardiovasculare_-cauzele-de-deces-a-150-de-mii-de-romani_-anual_20872/

lauff lautf laurf