Imprimare

Singurul Laborator de Electrofiziologie Clinica din tara, inaugurat la Spitalul Floreasca

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In cadrul sectiei de cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca a fost inaugurat un Laborator de Electrofiziologie Clinica, singurul din tara, care va permite diagnosticarea, tratarea aritmiilor complexe, ventriculare si a fibrilatiei atriale.

Pacientii pot reduce medicatia sau pot scapa definitiv de tratament medicamentos cu ajutorul metodei de ablatie robotica ce se realizeaza in laborator.

"Este un laborator performant, in care se va putea face nu numai un diagnostic, ci si un tratament pentru aritmii, nu doar pentru aritmii care erau tratate pana acum, ci aritmii complexe, ventriculare, fibrilatie atriala, totul putandu-se sa se intample printr-o manipulare din camera de comanda. […] Este un sistem de navigatie magnetica, stereotaxis, care permite sa se lucreze din camera de comanda, care permite sa se lucreze si de la distanta, care va permite, in felul acesta, si o activitate de educatie, prin transmisiuni live. [...] Laboratorul este pentru un anume fel de palpitatii, daca pacientul face sincope sau stop cardiac, de exemplu, o fibrilatie ventriculara, dupa care, trebuie vazut de ce a facut stop cardiac", a explicat sefa de sectie.

Potrivit prof. Maria Dorobantu, pana in prezent interventiile durau 7, 8, uneori chiar 10 ore iar acum — aproximativ doua ore.

"Acum, cu acest sistem, identificarea se face mult mai rapid, pentru ca este un sistem care face un fel de harta, o cartografiere a locului si cavitatilor unde ar putea sa fie produsa aritmia, se identifica usor, dupa care se introduc cateterele, care se manipuleaza prin sistemul de magneti si se dirijeaza exact acolo unde trebuie, vindecand aritmia. Acum, speram ca prin antrenament, va dura nu mai mult de doua ore. Inainte dura sapte-opt, uneori si zece ore", a explicat dr. Dorobantu.

Prezent la inaugurare, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a afirmat ca procedurile precum cele care se vor efectua la Spitalul de Urgenta Floreasca se faceau de obicei in strainatate.

"Centrul de astazi este de excelenta si presupune un tratament personalizat pe fiecare pacient. Astfel de centre nu sunt chiar la indemana oricarui spital de urgenta. La nivel mondial sunt 27, acesta fiind al treilea din sud-estul Europei", a afirmat demnitarul.

Ciurchea: Este nevoie de un subprogram de electrofiziologie

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat ca trebuie creat un subprogram de electrofiziologie in cadrul Programului de cardiologie. "Neexistand pana acum un program bine definit, neexistand un laborator unde sa se faca lucrurile dupa toate regulile, urmatorul pas ar trebui sa fie acest program. Intr-un timp foarte scurt ne vom mobiliza, important este sa stiu ce anume trebuie decontat si lucrurile sa intre in normal cat mai repede posibil", a subliniat Ciurchea.

Laboratorul face parte dintr-un proiect de cercetare mai amplu, demarat anul trecut, prin care sectia va fi dotata cu peste 50 de echipamente noi, dintre care 11 echipamente cu valoare de peste 100.000 de euro, din fonduri europene. Prof. Dorobantu a precizat ca proiectul are o durata de implementare de 5 ani si va permite crearea a 11 noi posturi de cercetatori. Ea a mai spus ca procedurile care se vor face in laborator sunt gratuite.
 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Singurul-Laborator-de-Electrofiziologie-Clinica-din-tara_-inaugurat-la-Spitalul-Floreasca_20947/

lauff lautf laurf