Imprimare

Banicioiu: Academia de Stiinte Medicale, unul dintre pilonii medicinei si principalul partener al MS

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Academia de Stiinte Medicale a fost unul dintre pilonii medicinei romanesti, este principalul partener al Ministerului Sanatatii, iar din punct de vedere al cercetarii stiintifice este etalonul medicinei, a declarat ministrul Nicolae Banicioiu, in cadrul galei cu prilejul aniversarii a 80 de ani de la infiintarea academiei, scrie Agerpres.

"Este o onoare sa ma aflu in mijlocul dumneavoastra, mai ales acum la ceas aniversar, la 80 de ani de la infiintare. Acest eveniment este important nu numai pentru medicina romaneasca ci si pentru medicina mondiala. Practic confirma deceniile de existenta si de munca ale fiecaruia dintre dumneavoastra, fapt pentru care atat eu cat si Guvernul Romaniei tinem sa va multumim pentru fiecare zi de activitate si mai ales pentru tot ceea ce ati facut pentru a intari prestigiul acestei institutii. Academia de Stiinte Medicale, dincolo de a fi una dintre cele mai importante din Europa, este si prin infiintare una din primele din Europa, dar mai ales prin activitatea pe care o desfasoara. Ma bucura ori de cate ori la o intalnire internationala sau o reuniune cu ministrii sanatatii aud numai lucruri de lauda si numai chestiuni pozitive in ceea ce va priveste", a spus ministrul Sanatatii, prezent la sesiunea solemna prilejuita de implinirea a 80 de ani de la infiintarea Academiei.

El a multumit conducerii actuale a institutiei pentru sprijinul pe care il acorda MS in elaborarea politicilor de sanatate, precum si pentru tot ceea ce inseamna transpunerea progreselor si inovatiilor in medicina.

"Ministerul Sanatatii va fi si de acum incolo un partener, iar pentru mine ori de cate ori o sa am ocazia de a ma implica intr-unul dintre proiectele dumneavoastra va fi o onoare", mai spus demnitarul.

Totodata, prezent la gala, prof. dr.Irinel Popescu a spus ca Academia de Stiinte Medicale a fost si ramane un for de consacrare pentru elita medicinei romanesti si in acelasi timp este o institutie care isi propune sa serveasca comunitatea careia ii apartine.

"Academia de Stiinte Medicale a fost infiintata in 1935 prin decret regal, a traversat apoi perioada comunista si a renascut in democratia romaneasca de astazi. Este o institutie veche si totusi mereu tanara. Academia de Stiinte Medicale a fost si ramane si in prezent un for de consacrare pentru elita medicinei romanesti. In acelasi timp este o institutie care isi propune sa serveasca comunitatea careia ii apartine indeplinind multiple functii. Una dintre ele, pe care si-a asumat-o inca de la inceput, a fost aceea de ameliorare a starii de sanatate a populatie. Si in prezent, cu ajutorul Ministerului Sanatatii, Academia de Stiinte Medicale participa si furnizeaza expertiza pe care o poseda la elaborarea de programe si politici de sanatate", a spus Irinel Popescu.

El a multumit tuturor ministrilor sanatatii care au inteles rolul Academiei de Stiinte Medicale si care i-au "intarit si consolidat" pozitia.

In context, medicul a aratat ca institutia este ''coordonatoarea cercetarii medicale din Romania'' si are peste 70 de nuclee de cercetare.

Irinel Popescu a mai spus ca in ultimul an Academia a accesat doua programe de cercetare cu finantare europeana, unul avand ca scop dotarea cu angiografe in 17 centre de cercetare, iar celalalt care isi propune instruirea a 3.000 de cadre medicale — medici si asistente — in domeniul transplantului de organe.

Premierul Victor Ponta a tinut sa transmita cateva cuvinte despre Academie, prin intermediul consilierului in sanatate dr. Vasile Cepoi. Cercetarea medicala romaneasca a fost si pentru multi romani este un motiv de mandrie, afirma premierul Victor Ponta in mesajul transmis cu o ocazia aniversarii a 80 de ani de la infiintarea Academiei de Stiinte Medicale.

''Desi tranzitia post-comunista si-a pus amprenta si asupra acestui sector — sanatatea, educatia, cercetarea fiind mult timp subfinantate — sub impulsul unor minti stralucite, a unor oameni extraordinari cum sunt membrii Academiei de Stiinte Medicale, Romania a continuat sa faca performanta in domeniul cercetarii stiintifice medicale si farmaceutice. Astazi incercam sa reparam greselile majore care s-au facut in trecut avand la dispozitie nu doar resurse bugetare mai mari si nu doar fonduri europene. Astazi exista vointa politica de a sustine cercetarea si suntem cu totii constienti de importanta ei pentru societatea contemporana", declara premierul.

Personalitati ale medicinei romanesti prezente la sesiunea aniversara a Academiei de Stiinte Medicale au participat, marti seara, la un concert sustinut de Orchestra Medicilor din Bucuresti ''Dr. Ermil Nichifor''.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Banicioiu_-Academia-de-Stiinte-Medicale_-unul-dintre-pilonii-medicinei-si-principalul-partener-al-MS_20946/

lauff lautf laurf