Imprimare

UMF „Grigore T. Popa” din Iasi sustine ideea unui nou pact pentru Educatie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi sustine propunerile Consortiului Universitaria si adera la rezolutia semnata de rectorii universitatilor reunite in acest consortiu, considerand imperativa ideea unui nou pact pentru educatie - pentru perioada 2015-2020.

Pactul ar trebui sa reia si sa extinda liniile de actiune enuntate in pactul precedent, conform sursei citate.

UMF „Gr. T. Popa” din Iasi adera la liniile directoare propuse de cele cinci universitati romanesti din Consortiul Universitaria, accentuand in mod special importanta urmatoarelor principii:

- evaluarea si clasificarea universitatilor printr-un program international, neutru din punct de vedere politic si nesusceptibil de influente si presiuni sociale;
- adoptarea cadrului de finantare multianuala a invatamantului superior si a cercetarii din Romania;
- adoptarea principiului de finantare publica obligatorie a cercetarii stiintifice cu minim 1% din PIB;
- participarea si consultarea studentilor in procesul de luare a deciziilor la toate nivelurile.

„Schimbarile permanente din invatamantul romanesc, abordarile diferite ale celor peste 20 de ministri ai invatamantului din perioada post-decembrista au aratat necesitatea unei perspective coerente asupra legilor care coordoneaza invatamantul superior. Dezvoltarea invatamantului superior trebuie sa fie continua, stabila si, mai ales, predictibila, pentru a putea face proiectii pe termen mediu si lung. Invatamantul superior si cercetarea romaneasca au nevoie sa-si redobandeasca recunoasterea internationala si increderea publica”, se arata intr-un comunicat al UMF Iasi.

Consortiul Universitaria este format din Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Academia de Studii Economice din Bucuresti si Universitatea de Vest din Timisoara. Rectorii celor cinci institutii de invatamant superior s-au reunit in zilele de 14-17 mai 2015 la Timisoara, pentru a dezbate si pentru a proiecta directii strategice necesare unei abordari coerente cu privire la dezvoltarea invatamantului superior si a cercetarii stiintifice.

Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi a fost fondata in 1879, fiind una dintre cele mai vechi institutii de invatamant superior din Romania. UMF Iasi face parte din Grupul celor 12 Universitati de Educatie si Cercetare Avansata. Dintre cei 12.097 de studenti, masteranzi si doctoranzi ai sai, 2.753 provin din 84 de tari altele decat Romania, ceea ce face Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi cea mai cosmopolita institutie de invatamant superior din estul Europei. Raportul de evaluare din 2013 al European University Association (EUA) - Institutional Evaluation Programme (IEP) califica Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” drept lider regional si national in domeniului invatamantului superior.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/UMF-_Grigore-T.-Popa_-din-Iasi-sustine-ideea-unui-nou-pact-pentru-Educatie_20943/

lauff lautf laurf