Imprimare

Nicolaescu: Guvernul Pota doreste distrugerea I. Cantacuzino. MS cere decenta in declaratii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Deputatul liberal si fostul ministru la Sanatate, Eugen Nicolaescu, sustine ca, prin modul in care a actionat Guvernul Ponta, se doreste distrugerea si ingroparea Institutului Cantacuzino. Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii (MS) ii cere deputatului liberal „decenta” in declaratii.

Nicolaescu a reamitit ca in primul sau mandat de ministru al Sanatatii a inceput la Cantacuzino un amplu program de investitii: "Atat in perioada 2006 — 2008, cat si in anul 2013, am incercat sa asigur Institutului Cantacuzino rolul pe care il merita in societatea romaneasca. Astfel, in primul mandat am demarat un amplu program de investitii, care a fost oprit in 2009 de ministrul PSD Bazac, dar si in anul 2013 cand am acordat Institutului statutul de obiectiv de importanta strategica pentru Romania, cu fondurile financiare aferente", a spus Nicolaescu, intr-o declaratie transmisa de Agerpres.

Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii reclama declaratiile facute de fostul ministru, solicitandu-i acestia „decenta si mai multa responsabilitate atunci cand isi exprima opinia" cu privire la activitatea Institutului Cantacuzino.

„Ministerul Sanatatii reaminteste deputatului Nicolaescu ca a detinut in doua randuri manadatul de ministru al Sanatatii fara a rezolva sau macar a ameliora situatia de la Institutul Cantacuzino, iar investitiile realizate in perioada mandatelor sale au reprezentat fonduri irosite in urma unui management defectuos. Mai mult, in anul 2013, Eugen Nicolaescu a informat eronat institutiile ierarhice superioare cu privire la faptul ca in cadrul INCDMI exista conditii normale de lucru pentru obtinerea autorizatiei de buna practica si reluarea productiei de vaccin gripal”, se arata intr-un comunicat al MS.

Potrivit lui Nicolaescu, in 2013, a fost acordat sprijin financiar Institutului Cantacuzino, din partea MS, in urma caruia s-a reusit repunerea in functiune si calificarea liniei de fabricatie de vaccin gripal, conform afirmatiilor Agentiei Nationale a Medicamentului si Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

"Pe toata perioada de fabricatie a vaccinului gripal, reprezentantii ANM au fost prezenti in Institutul Cantacuzino si au avut responsabilitatea de supraveghere a respectarii normelor de calitate, nesesizand nicio abatere de la acestea pana la testele finale. Din martie 2014, noul ministru al Sanatatii ar fi trebuit sa asigure conditii pentru reluarea productiei si continuarea activitatii Institutului. Din 2014 Guvernul Ponta a transferat Institutul Cantacuzino din subordinea Ministerului Sanatatii in cea a Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, evident cu consecinte de blocare a activitatii si nefinalizarea actiunilor incepute in 2013. In 2015, Institutul Cantacuzino, inglodat in datorii, este ofertat de Guvernul Ponta Universitatii de Medicina si Farmacie Bucuresti sau cui doreste sa il ia", a spus Nicolaescu.

Pe de alta parte, actualii reprezentanti ai Ministerului Sanatatii spun ca, in 2013, a fost investita suma de 10 milioane de lei, din fonduri publice, pentru realizarea a aproape jumatate de doze de vaccin neconforme cu standardele cerute de ANMDM.

„Urmare a acestor dezinformari si a demagogiei politice a domnului deputat, Guvernul Romaniei a aprobat in 2013 suma de 10 000 000 lei din fonduri publice ca investitie pentru desfasurarea activitatii institutului si demararea productiei vaccinului gripal. Au fost astfel realizate 400 000 de doze de vaccin neconform a caror utilizare puteau pune in pericol sanatatea publica in Romania. De altfel, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a deschis dosare penale in vederea cercetarii cauzelor care au determinat aparitia acestei situatii, precum si alte aspecte de natura penala”, se mai arata in comunicatul MS.

In opinia deputatului liberal, prin modul in care a actionat Guvernul Ponta, intelege ca nudoreste viabilizarea acestui institut strategic al Romaniei, ci distrugerea si ingroparea lui.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Nicolaescu_-Guvernul-Pota-doreste-distrugerea-I.-Cantacuzino.-MS-cere-decenta-in-declaratii_20930/

lauff lautf laurf