Imprimare

Educatia sanitara ar putea fi introdusa in scoli

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Educatia sanitara ar putea fi introdusa in scoli, predata de personalul medical calificat, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, in cadrul evenimentului de redeschidere a programului-pilot „Sunt primul ajutor!”, la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.

„A fost o discutie si in Parlament dar am avut cateva discutii cu domnul ministru (n.r. al Educatiei) Campeanu. Eu ma gandisem cel putin la modelul si tiparul orelor de dirigentie cum era in perioada in care eu eram elev. Cred ca exact pe acelasi model pot sa fie aceste ore de educatie sanitara de la clasa I-a pana la ultima clasa de liceu. Asa le gandim noi (n.r. Ministerul Sanatatii) cu notiuni generale, dar in functie de categoria de varsta. Sunt notiuni care vor fi predate de catre medicul scolar sau de catre serviciile de ambulanta si diversi specialisti cu care putem contribui pentru a asigura necesarul educational al acestor ore”, a explicat ministrul.

Daca va fi aprobat, proiectul ar putea fi pus in aplicare incepand cu anul viitor, sub forma unei ore diferite de cea de dirigentie.

„Cred ca de anul scolar viitor ar putea intra in aplicare. Eu as vrea sa fie ora distincta, nu de dirigentie. O ora pe saptamana asta este propunerea. Trebuie sa tina cont de programa scolara si de posibilitatea de a asigura spatiul necesar. Noi putem veni cu partea de medici, de asistenti care pot asigura trainingul si pregatirea elevilor si cred ca nu ar incurca absolut deloc programa scolara”, a spus Nicolae Banicioiu.

In cadrul orelor de educatie santira, copiii vor invata: cum sa se spele corect pe maini, pe dinti, notiuni de prim-ajutor sau cum functioneaza sistemul sanitar romanesc. Ministrul Sanatatii sustine ca insusirea notiunilor de prevenire a accidentelor casnice, scolare, rutiere, constientizarea obiceiurilor cu mare risc (droguri, alcool, tutun), rolul alimentatiei sanatoase, constientizarea importantei donarii voluntare de sange, prevenirea riscurilor situatiilor de urgenta in scoli si in afara lor sunt informatii de care are nevoie un adolescent in formare.

„Mai au si potentialul ridicat de a invata pe altii. Noi propunem sa fie ori obligatorie, saptamanal, daca nu este posibil saptamanal nici la doua saptamani nu este foarte putin. La inceput despre spalatul pe maini, pe dinti apoi venim cu notiuni de prim-ajutor, de alimentatie sanatoasa, completam apoi regulile de igiena, consultul medical, ce inseamna consultul medical, cunoasterea sistemului sanitar, sa stii unde te duci, cand te duci, cum te duci, drepturile si obligatiile pe care le au ca pacient”, a adaugat ministrul.

Nicolae Banicioiu s-a aflat in aceasta dimineata la Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov, acolo unde a participat la reluarea programului pilot “Sunt primul ajutor!”, precum si la lansarea site-ului de educatie medicala si prim ajutor pentru copii -"SuntPrimulAjutorJunior.ro".

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Educatia-sanitara-ar-putea-fi-introdusa-in-scoli_20957/

lauff lautf laurf