Imprimare

Garzile din spitale, prioritare in politica Ministerului Sanatatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asigurarea garzilor in spitale este o prioritate pentru Ministerul Sanatatii, a declarat, in plenul Camerei Deputatilor, ministrul Nicolae Banicioiu, in cadrul unei dezbateri initiate de grupul parlamentar PSD, scrie Agerpres.

"In conditiile in care numarul de medici, dar si personalul mediu este sub optim, modul de organizare a garzilor in fiecare unitate sanitara este extrem de important pentru buna functionare a fiecarui spital si a sistemului sanitar in ansamblu. In acest moment, Ministerul Sanatatii lucreaza pe mai multe directii pentru a rezolva si problema deficitului de sistem, dar si o organizare mai buna prin imbunatatirea asigurarii de garzi si de servicii medicale la orice ora.

Prima directie de actiune este cea organizationala. In ciuda lipsei de personal, va asigur ca lucram pentru a respecta programul de garzi, astfel incat sa venim in intampinarea oricaror nevoi ale cetateanului. Astfel, numarul liniilor de garda se determina diferentiat pe tipuri de unitati sanitare in functie de numarul de paturi aprobat prin ordinul de structura a spitalului, iar repartitia pe specialitati clinice se face de conducerea fiecarei unitati spitalicesti in parte", a afirmat ministrul.

El a amintit ca la tariful orar pentru serviciile lucrate in zilele de repaus saptamanal si zilele libere se acorda un spor de pana la 100%. Pentru garzile din timpul programului normal de lucru se poate ajunge la un spor de 75% din tariful orar.

Potrivit ministrului, in liniile de garda pentru specialitati se pot include si medici din unitatea sanitara respectiva, dar si din afara acesteia care sunt confirmati prin ordin al Ministerului Sanatatii.

Banicioiu a explicat ca tot pentru a asigura continuitatea garzilor se poate apela in situatii deosebite la chemarea de la domiciliu a unor medici, atat a celor care lucreaza in respectiva unitate sanitara, cat si de la altele.

Continuitatea asistentei medicale se poate asigura si prin garda la domiciliu.

Nicolae Banicioiu a amintit totodata ca multe spitale din tara sunt administrate de autoritatile locale. "Nu trebuie uitat aportul si sprijinul pe care trebuie sa il primim din partea autoritatilor care gestioneaza si administreaza spitalele in momentul de fata. Foarte multe dintre spitale nu mai sunt in subordinea Ministerului Sanatatii, sunt in subordinea autoritatilor locale", a spus demnitarul.

Potrivit acestuia, o alta prioritate a mandatului sau este aceea a stoparii plecarii medicilor, in acest sens existand in circuitul legislativ la Senat un proiect privind majorarea salariilor personalului medical.

"A doua directie pe care ne indreptam este cea a stoparii plecarii medicilor, iar aici este vorba nu numai de majorarea salariala este si o initiativa introdusa la Senat care sper sa treaca cat mai repede, este vorba de o majorare a veniturilor medicilor, este o regandire a sistemului prin acordarea de facilitati si, practic, posibilitatea ca printr-o munca sustinuta, printr-o munca pe care o desfasori in spitalul public si pentru pacienti privati sa poti sa fii remunerat suplimentar. Sper ca sprijinul dumneavoastra pentru a trece o astfel de lege ar fi o rezolvare de sistem cat mai urgenta", a spus ministrul.

Banicioiu a cerut parlamentarilor prezenti la dezbatere ca initiativele legislative, "mai ales" cea referitoare la cresterea veniturilor medicilor, sa nu fie tratate ca initiative politice.

"Nu este nici a PSD-ului, nici a mea, nici a PNL-ului sau a vreunei alte formatiuni politice. Poate fi o modalitate concreta a Parlamentului de a pune capat unei mari probleme a sistemului sanitar — aceea a migrarii personalului medical", a sustinut ministrul.

In ceea ce priveste deblocarea posturilor, Banicioiu a mentionat ca numai in ultimele sapte luni au fost ocupate in urma organizarii de concursuri aproape 5.000 de posturi.

"Si acum suntem in perioada de scoatere la concurs a posturilor. Va dau exemplu: la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti 140 de posturi au fost scoase la concurs luna aceasta. Politica de deblocare a posturilor va continua", a conchis demnitarul.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Garzile-din-spitale_-prioritare-in-politica-Ministerului-Sanatatii_20959/

lauff lautf laurf