Imprimare

Noi actiuni ale MS pentru patologiile severe intraspitalicesti, prezentate la Congresul SRATI

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In urma Congresului Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva (SRATI) 2015, care s-a desfasurat in perioada 13-17 mai, la Sinaia, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat lansarea unui program de patru actiuni pentru patologiile severe intraspitalicesti, destinate tratarii icterului mecanic sau chirurgiei endovasculare periferice.

Cele patru actiuni prioritare se refera la:

- prima actiune prioritara este destinata managementului endoscopic al hemoragiei digestive superioare si va finanta materiale consumabile necesare rezolvarii endoscopice a acestei urgente majore indiscutabile: inele speciale cu care se poate opri o hemoragie digestiva, evitandu-se interventia chirurgicala care e mult mai costisitoare si cu complicatii medicale mai mari;

- a doua actiune prioritara este destinata tratamentului icterului mecanic prin obstructie neoplazica si va finanta stenturi care se instaleaza in caile biliare, evitand astfel interventii chirurgicale care sunt foarte laborioase si care, in cea mai mare parte, duc la complicatii sau la un deces dupa o lunga suferinta a pacientilor;

- a treia actiune prioritara este destinata pacientilor cu neoplasme esofagiene si va finanta protezele esofagiene care se instaleaza endoscopic, ajutand pacientii sa poata sa duca o viata cat de cat decenta, sa poata inghiti, si evitand, din nou, o interventie chirurgicala extrem de traumatizanta;

- a patra actiune prioritara este cea de chirurgie endovasculara periferica, care va asigura achizitionarea materialelor sanitare necesare pentru tehnicile avansate ce permit rezolvarea patologiilor vasculare periferice fara interventia chirurgicala clasica, deschisa. Acest program va fi implementat in 3 centre clinice universitare din Bucuresti si Timisoara, unde exista specialisti cu expertiza in acest domeniu de varf si dotarea necesara.

Completand cele cinci actiuni prioritare lansate anul trecut, de care au beneficiat peste 100.000 de pacienti (infarct miocardic acut, ATI, trauma, accident vascular cerebral si moartea subita), prin noul program de patru actiuni prioritare, se vor asigura fonduri destinate achizitionarii de medicamente, materiale consumabile si reactivi, care, de multe ori, lipsesc din spitalele romanesti.

Valoarea totala a celor noua actiuni prioritare este de peste 235 de milioane de lei, iar fondurile sunt dirijate specific catre acele spitale care au dotarea si expertiza profesionala necesara. Eficienta actiunilor prioritare este remarcabila, un exemplu in acest sens este programul de infarct miocardic acut care a determinat scaderea semnificativa a mortalitatii intraspitalicesti de la peste 13%, la aproximativ 5%.

Congresul SRATI 2015 a reunit 1.500 de participanti

Deschiderea Oficiala a marcat alte doua momente importante: parintele specialitatii ATI in Romania, prof. dr. George Litarczek, a fost distins cu medalia de onoare a Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, iar presedintele Societatii de Anesteziologie - Reanimatologie din Republica Moldova, prof. dr. Serghei Sandru, a fost investit in functia vicepresedinte SRATI.

Cu ocazia Congresului SRATI 2015, board-ul Societatii Europene de Anesteziologie (ESA) s-a reunit pentru a trasa strategia si viziunea pentru urmatorii 10 ani, cu misiunea de a aduce standardele de practica si de siguranta ale pacientilor la cel mai inalt nivel in ATI. ESA numara 26.000 de membri din 47 de tari europene, in prezent este prezidata, in premiera, de un medic roman - prof. dr. Daniela Filipescu – si ofera membrilor sai oportunitati de cercetare, educatie, evenimente stiintifice si programe de siguranta a pacientului.

Prezidat de prof. dr. Serban Bubenek, presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva si de prof. dr. Dorel Sandesc, presedintele de Onoare al evenimentului si secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii, Congresul SRATI 2015 a adus laolalta un numar de 1.500 de participanti.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Noi-actiuni-ale-MS-pentru-patologiile-severe-intraspitalicesti_-prezentate-la-Congresul-SRATI_20965/

lauff lautf laurf