Imprimare

27 mai, Ziua internationala a sclerozei multiple

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In 2015, la 27 mai, este marcata Ziua internationala a sclerozei multiple. De la marcarea sa pentru prima data in 2009 s-a ajuns, in prezent, la organizarea de evenimente in peste 78 de tari, printre care si in Romania, scrie Agerpres.

Potrivit Federatiei Internationale pentru Scleroza Multipla, aproximativ 2,3 milioane de oameni din intreaga lume sunt diagnosticati cu scleroza multipla (SM), insa numarul celor care sufera se estimeaza a fi mai mare, o mare parte ramanand nediagnosticati, potrivit site-ului dedicat zilei www.worldmsday.org.

In Europa numarul persoanelor afectate de SM este estimat la 700 000 de Platforma Europeana pentru Scleroza Multipla (EMSP), www.emsp.org.

Campanii de informare si in tara noastra pentru persoanele cu scleroza multipla

In Romania aproximativ 10 000 de persoane sufera de scleroza multipla.In mai multe orase din tara sunt organizate in aceasta zi campanii de informare. Societatea de Scleroza Multipla din Romania (SSMR), prin organizatiile membre, desfasoara cu acest prilej o serie de activitati de constientizare si informare a cetatenilor cu privire la aceasta boala.

Intre manifestarile organizate in acest an, se inscriu si cele ale Asociatiei de Scleroza Multipla Bistrita care a decis sa marcheze Ziua internationala a sclerozei multiple la 21 si 22 mai, printr-o dezbatere la Primaria Bistrita si doua ateliere tematice la Hotel Krone. Pe 22 mai, Stacheta ciclista SM 2015 a inceput in Oradea, unde mai multe trupe de dans si cantareti au sustinut un spectacol. Cei prezenti au fost invitati sa transmita cate un mesaj pentru bolnavii cu scleroza multipla cu ajutorul unor biletele. Ciclisti vor incheia cursa pe 28 mai la Alba Iulia.

Ce este scleroza multipla

Scleroza multipla (SM) este una dintre cele mai frecvente tulburari neurologice si cauze de invaliditate la adultii tineri. Cele mai multe persoane cu SM sunt diagnosticate intre 20 si 40 de ani, fiind de 2 ori mai frecventa la femei decat la barbati. Este o boala progresiva a sistemului nervos central (SNC), caracterizata prin episoade de inflamatie si demielinizare focala cu localizari multiple diseminate in timp. Simptomele sunt imprevizibile, in ansamblu incluzand oboseala, pierderea vederii, slabiciune in picioare si brate, rigiditate, spasme musculare, ameteala, incetinirea vorbirii si altele, potrivit www.smromania.ro.

Nu se stie inca ce anume cauzeaza boala si nu exista un tratament pentru vindecare. Exista insa terapii care reduc simptomele si evolutia bolii. Este important ca pacientii sa beneficieze de tratament cat mai repede din momentul in care sunt diagnosticati.

Ziua internationala a sclerozei multiple este o initiativa a Federatiei Internationale pentru Scleroza Multipla (FISM), stabilita pentru a fi marcata in ultima zi de miercuri a lunii mai. FISM este singura retea la nivel mondial care are afiliate 90 de organizatii dedicate pacientilor cu scleroza multipla.

Platforma Europeana pentru Scleroza Multipla (EMSP) reprezinta interesele persoanelor cu SM la nivel european. Este o organizatie non-guvernamentala, fondata in 1989, fiind umbrela pentru organizarea a 39 de societati din 34 de tari europene.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/27-mai_-Ziua-internationala-a-sclerozei-multiple_20964/

lauff lautf laurf