Arafat: Vrem sa reducem timpul de interventie la urgente prin implicarea voluntarilor
Fundatia pentru SMURD a realizat un program, care urmeaza sa fie implementat in scurt timp, al carui scop este acela de a reduce timpul de interventie in situatii de urgenta prin implicarea de voluntari, a declarat joi fondatorul fundatiei, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne (MAI), dr. Raed Arafat, scrie Agerpres.
"Acum avem inca un proiect la care s-a lucrat mult. Pot sa spun ca ideea e de peste un an in dezvoltare. Dezvoltarea ei s-a facut intr-o prima etapa cu ajutorul Fundatiei Vodafone, dupa care am solicitat si sprijinul colegilor de la STS sa ne ajute in dezvoltarea acestei aplicatii pentru integrarea ei in sistemul de dispecerat. Aplicatia are ca scop reducerea timpului de interventie in situatii de urgenta prin implicarea unor voluntari, de fapt, personal profesionist care lucreaza in cadrul SMURD. Este vorba de studenti care ies pe masinile SMURD foarte mult, asistenti medicali, in viitor poate din pompierii care sunt in timpul liber si care vor putea sa raspunda daca sunt in zona in caz de urgenta pana ce soseste masina de la SMURD sau de la la Ambulanta in cazul respectiv. Va creste numarul persoanelor care vor oferi suport", a sustinut Raed Arafat.
Potrivit acestuia, la inceput, in program vor fi implicati 200 de voluntari care au experienta si lucreaza deja pe masinile SMURD.
"Vom incepe cu 200 de voluntari care lucreaza de mai mult timp pe masinile SMURD din patru centre care vor fi implicate la inceput din Bucuresti, Cluj, Sibiu, Targu Mures. Aplicatia, care se va numi "Help SMURD!", se instaleaza pe telefoanele voluntarilor prin intermediul carora vor fi alertati de dispecerat. Ei pot primi indicatii de la medicul din dispecerat. Voluntarul anunta cand a plecat spre caz si anunta cand a ajuns la caz, dupa care poate sa dea un raport. In scurt timp va putea trimite o poza si chiar video de la fata locului, care va ajuta la recalibrarea interventiei. Daca dispeceratul a trimis initial doua masini si vede de la inceput ca este ceva foarte grav, poate trimite din timp echipamentele necesare sau in caz contrar, sa retraga din echipamente daca nu este cazul", a explicat Raed Arafat.
El a spus ca programul ar putea avea rezultate si mai bune daca in locurile publice vor fi prezente defibrilatoare. "Daca vom corobora acest proiect in viitor si cu prezenta de defibrilatoare in zone publice, o sa fie si mai important, pentru ca asta inseamna ca un defibrilator este accesat in zona publica de un voluntar instruit, ceea ce ii da o sansa mult mai mare celui care este, de exemplu, in stop cardiac in strada", a aratat Arafat.
Potrivit acestuia, intr-un proiect care este deja implementat, ambulantele SMURD vor fi dotate cu un sistem (tablete portabile) care va permite transmiterea video de la fata locului catre dispecerat pentru a sti ce se intampla la accidente sau chiar incendii.
"Intr-un an, numai in Bucuresti Serviciul de Ambulanta si SMURD-ul fac peste 20.000 de transmisii de date de la fata locului la un medic aflat la dispecerat sau spital. Pe langa acest lucru s-a introdus si partea de video, care a fost facuta in doua etape, urmatoarea etapa este chiar in curs de implementare si speram ca pana in 5 iunie sa intre a doua etapa pe masinile SMURD care vor fi dotate cu acest sistem, o tableta portabila care va permite transmiterea inclusiv a imaginilor la dispecerat", a afirmat secretarul de stat.
El a amintit ca Fundatia pentru SMURD a fost infiintata in 2006 pentru a sprijini SMURD. "Fundatia nu are implicare in acordarea asistentei de urgenta. SMURD-ul este un serviciu public, fundatia doar il sprijina", a precizat Arafat.
Sursa: PaginaMedicala.ro