Imprimare

Peste 4.500 de pacienti romani vor putea fi tratati cu interferon free

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pentru inceput, vor fi tratati 4.500 – 5.000 de pacienti cu hepatita C, fibroza hepatica si ciroza, cu tratamentul pe baza de interferon free, dupa semnarea contractelor cost-volum, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.

"Bolnavii de hepatita sunt un grup de bolnavi extrem de important pentru CNAS. Este adevarat, CNAS se ocupa de toti pacientii, dar sunt si boli speciale. Daca ar depinde doar de mine, pentru a semna primul contract probabil ca saptamana aceasta, cum nu depinde doar de mine, sunt multi actori implicati, atunci probabil ca, nu stiu, in doua saptamani, intr-o luna. Ceea ce tine doar de mine facem cat se poate de repede si incercam sa facem si lucrurile bine si transparent. Pentru inceput, dupa evidentele noastre, dupa calculele noastre, probabil undeva intre 4.000-5.000 pacienti si ma refer la pacientii cu F4, deci probabil ca o medie de 4.500 plus sau minus in functie de cati bolnavi se incadreaza in criteriile medicale. Cel care dicteaza este criteriul medical. Vorbim de 4.500-5.000 de pacienti in acest moment si apoi, sigur, exista o continuare anuala, am si spus ca trebuie sa fie un plan multianual pentru ca sunt si alti bolnavi", a afirmat presedintele CNAS.

Potrivit acestuia, CNAS incearca sa obtina cel mai bun pret pentru tratamentul cu interferon free pentru cat mai multi pacienti. Ciurchea a precizat ca va fi pastrata conditia ca plata sa fie facuta pentru pacient vindecat.
"Incercam sa obtinem cel mai bun pret, cel mai bun pret pentru mine insemnand sa putem sa tratam toti pacientii. Pastram acea conditie cu plata pentru pacientii care s-au vindecat. Daca in doua saptamani sau o luna se semneaza contractele, pacientii vor putea avea tratament de a doua zi. S-ar putea si din iulie. Sunt pacienti care sunt deja investigati, deja cu un dosar complet, la care nu ai ce sa mai adaugi sau ce sa mai scoti, sunt criteriile medicale", a afirmat seful CNAS.

Prezent la conferinta de presa, europarlamentarul Cristian Busoi a afirmat ca pretul pentru terapia cu interferon free este mare nu numai pentru Romania, dar si pentru tari cu bugete mai mari.

"Nu doar pentru Romania costul mare al noilor terapii este o problema, chiar si pentru tarile cu bugete foarte mari si cu o buna dezvoltare lucrurile nu sunt foarte simple. Evident ca in toate tarile UE vor fi discounturi fata de pretul de lista 45.000-50.000 de euro, dar oricum lucrurile nu sunt deloc simple din punct de vedere bugetar. (...) Mai sunt si cateva lucruri tehnice inca nerezolvate, dupa stiinta mea, inainte de a se intra pe negocierea propriu-zisa de pret, de discount. Acolo sunt foarte convins si am mare incredere, asa cum il cunosc pe presedintele Casei, ca va lupta si va obtine cel mai mic pret posibil si cred ca va fi cel mai mic pret din Europa de departe. Nu sunt inca multe tari din Europa care au trecut la implementarea terapiei interferon free", a afirmat Busoi.

In opinia sa, tratamentul cu interferon free nu ar putea sa inceapa sa fie administrat mai devreme de luna august.

"Ar fi bine sa se poata semna contractele in luna urmatoare. Mi-as dori sa se intample acest lucru, oricum intre semnarea contractelor si aducerea produselor dureaza ceva timp, dupa care pacientii trebuie sa inceapa sa ia produsele. Imi este teama ca, inainte de luna august, nu cred ca acest lucru este posibil asa cum vad la nivelul Guvernului", a spus Busoi.

Romania, tara cu prevalenta cea mai mare de hepatita: 1 din 13 romani se confrunta cu aceasta boala

„In Europa suntem tara cu cea mai mare prevalenta de hepatita - 3,2% hepatita C, 4,4% hepatita B. Deci aproximativ 7-8% dintre romani sunt infectati cu virus B sau C. Un simplu calcul arata ca 1 din 13 romani are unul din virusi. Desi bolile evolueaza incet este un moment cand trebuie a incepem terapia si cred ca momentul acela a venit. Avantajul noilor tratamente este acela ca ele vindeca. Nu este ca in oncologica sa prelungeasca viata, sau hepatita B sa tinem virusul sub control. Dupa trei luni de tratament 90-95% din cei care se trateaza cu aceste medicamente se vor vindeca definitiv de boala”, a declarat prof. dr. Ioan Sporea, presedintele Societatii de Gatroenterologie si Hepatologie.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-4.500-de-pacienti-romani-vor-putea-fi-tratati-cu-interferon-free_20972/

lauff lautf laurf