Imprimare

Noul calendar al vaccinarilor: Medicii de familie vor realiza toate vaccinurile copiilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Calendarul de vaccinare a suferit cateva modificari, printre care si transferarea responsabilitatii vaccinarii prescolarilor si scolarilor, de la medicul de medicina scolara, la medicul de familie.

Modificarea calendarului de vaccinare a fost realizata ca urmare a schimbarii calendarului national de vaccinare de la 1 aprilie.

Noul calendar este valabil pentru anii 2015- 2016 si a fost publicat in Monitorul Oficial din 2 iunie 2015, prin Ordin de Ministru, fiind aplicat de la data publicarii.

Iata cum arata noul calendar:

Noul calendar al vaccinarilor: Medicii de familie vor realiza toate vaccinurile copiilor

Vaccinarile vor fi programate de catre medicul de familie, conform calendarului de vaccinari din Romania, iar carnetul de vaccinari va fi solictat de catre acesta, la fiecare consultatie.

La finalul carnetului de vaccinari, apar “Cele 7 "reguli de aur" in administrarea vaccinurilor”, respectiv:

1. Nu excludeti posibilitatea vaccinarii copilului dumneavoastra numai din cauza unor prejudecati sau informatii eronate.
2. Nu administrati niciun vaccin fara recomandarea medicului.
3. Vaccinul se va administra numai daca exista indicatia de vaccinare si nu exista contraindicatii.
4. Vaccinul se administreaza dupa consultul medicului si numai in prezenta acestuia.
5. Vaccinarea se face dupa schema stabilita, iar calendarul de administrare a dozelor trebuie respectat.
6. Dupa vaccinare, copilul va fi supravegheat atent de apartinatori in primele 24 de ore si chiar pana la 5 zile pentru sesizarea, la timp, a manifestarilor unor eventuale reactii postvaccinale.
7. Daca dupa vaccinare starea copilului se modifica, in sensul ca pot sa apara simptomele unor reactii postvaccinale, va adresati urgent medicului.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Noul-calendar-al-vaccinarilor_-Medicii-de-familie-vor-realiza-toate-vaccinurile-copiilor_20980/

lauff lautf laurf