Imprimare

Un test online evalueaza riscul de mortalitate pentru persoanele de peste 40 de ani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un test online invita cititorii sa raspunda la cateva intrebari, precum: cate masini detin, cat de repede merg sau cu cate persoane locuiesc in casa; in urma raspunsurilor, este realizata o evaluare corecta a riscului de deces in urmatorii cinci ani, dupa cum sustin creatorii acestuia, relateaza Agerpres.

Chestionarul onlinepermite cititorilor sa isi calculeze riscul de deces pe baza unor factori de sanatate si stil de viata puternic asociati cu mortalitatea.

Desi testul UK Longevity Explorer nu este prima astfel de incercare, creatorii sai suedezi de la Karolinska Institutet din Stockholm sustin ca testul este mai riguros stiintific, avand in vedere faptul ca s-a bazat pe datele provenite de la aproape jumatate de milion de britanici.

Chestionarul — disponibil pe www.ubble.co.uk — se bazeaza pe analiza a 655 de factori legati de sanatate, stil de viata si demografie si a luat in calcul datele furnizate de 498.000 de persoane cu varsta intre 40 si 69 de ani.

Persoanele incluse au participat la UK Biobank, un proiect de cercetare sprijinit de guvern care vizeaza imbunatatirea intelegerii bolilor si a cauzelor acestora.

Datele au fost colectate intre 2006 si 2010, iar peste 8.500 de persoane au murit in urmatorii cinci ani. Acest lucru a permis cercetatorilor sa identifice factorii asociati cu un risc mai mare de mortalitate in aceasta perioada.

Factorii cu cele mai puternice corelatii au fost folositi pentru realizarea chestionarului, care include 13 de intrebari pentru barbati si 11 pentru femei. Numarul de intrebari a fost considerat suficient pentru o predictie puternica a riscului de mortalitate, potrivit unui articol publicat in revista de specialitate The Lancet.

Participantii la testul online primesc rezultatul exprimat procentual cu privire la riscul de deces in urmatorii cinci ani, dar si o cifra pe care autorii o numesc "ubble age" — varsta la care riscul mediu la nivelul populatiei este cel mai apropiat de riscul la nivelul individului. O varsta de "ubble age" mai mare decat varsta reala a participantului la test ar implica un risc mai mare de deces.

Desi rezultatele sunt valabile doar pentru locuitorii din Regatul Unit cu varsta intre 40 și 70 de ani, riscurile sunt susceptibile de a fi similare la persoanele din alte tari dezvoltate cu o demografie si o situatie financiara similare.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Un-test-online-evalueaza-riscul-de-mortalitate-pentru-persoanele-de-peste-40-de-ani_20985/

lauff lautf laurf