Imprimare

Studiu: S-a descoperit o conexiune directa intre creier si sistemul imunitar

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cercetatorii americani in stiinte neuronale au descoperit o conexiune directa, necunoscuta pana acum, intre creier si sistemul imunitar – o legatura care ar putea avea implicatii semnificative pentru tratarea unor maladii neurologice,  precum Alezheimer, scleroza multipla sau autismul.

Conexiune directa intre creier si sistemul imunitar

In timp ce cercetarile anterioare au aratat ca nu exista conexiuni directe intre creier si sistemul limfatic, noile rezultate, publicate in revista Nature, prezinta exact contrariul, scrie The Guardian.

Desi nu face parte din sistemul imunitar, sistemul limfatic are in componenta limfa, un fluid cu celule albe ce ajuta la indepartarea toxinelor din organism. S
istemul limfatic este conectat cu toate celelalte sisteme din corp si se credea ca are terminatii la baza craniului.

Oamenii de stiinta au remarcat insa ceva neobisnuit atunci cand au analizat la microscop pelicule pe care erau expuse membrane extrase de la soareci. Ei au descoperit astfel o serie de vase limfatice, care nu au mai fost niciodata observate anterior, aflate mai sus de baza craniului.

Conform cercetatorilor, pana acum nu au fost descoperite aceste vase pentru ca sunt „foarte bine ascunse” in spatele vaselor mari de sange intr-o arie a creierului care este foarte greu de observat. Cu toate ca observatia vizeaza soarecii de laboratori, este foarte probabil ca exact aceleasi tipuri de conexiuni sa existe si la oameni.

Noi descoperiri impotriva Alzheimer sau sclerozei multiple

Noi intrebari. Urmatorul pas in cercetare este sa se determine cum aceste vase de sange nou-descoperite ar putea fi implicate in maladiile creierului sau ale sistemului imunitar, precum scleroza multipla sau Alzheimer.

Chiar daca cercetarile sunt preliminare, oamenii de stiinta spera ca au deschis calea unor noi posibilitati in tratarea unor afectiuni neurologice prin intermediul unor terapii care sa tinteasca vasele limfatice din creier.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-S-a-descoperit-o-conexiune-directa-intre-creier-si-sistemul-imunitar_20988/

lauff lautf laurf