Studiu: Peste 95% din populatia lumii are probleme de sanatate
Peste 95% din populatia lumii are una sau mai multe probleme de sanatate, existand persoane chiar si cu cinci boli, potrivit Studiului Global Burden of Disease (GBD) realizat in perioada 1990-2013 si publicat de revista britanica "The Lance"', scrie Agerpres.
Studiul releva ca procentul de ani de viata sanatoasa pierduti din cauza a diferite boli a crescut de la 21% in 1990 la 31% in 2013. Pe masura ce numarul populatiei creste si in acelasi timp creste si numarul varstnicilor, procentul persoanelor care traiesc in conditii nu tocmai sanatoase ar putea creste in urmatorii ani, noteaza conducatorul studiului, Theo Vos, de la Institutul de Sanatate si Evaluare al Universitatii din Washington.
Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat in detaliu aspecte ale starii de sanatate a populatiei din intreaga lume, in perioada 1990 si 2013. In ultimii 23 de ani, principalele cauze al deteriorarii sanatatii s-au schimbat considerabil.
In 2013, artritele, durerile de spate, depresia, anxietatea, consumul de alcool si droguri au reprezentat aproape jumatate din problemele de sanatate ale populatiei. Autorii subliniaza de asemenea si o crestere a cazurilor de diabet — 43% in ultimii 23 de ani — ce contrasteaza cu procentul deceselor generate de aceasta boala de doar 9%.
GBD a analizat 35.620 de surse de informatie asupra bolilor si leziunilor inregistrate in 188 de tari in perioada mentionata si impactul lor asupra sistemului medical din aceste tari. Potrivit studiului, a existat o pierdere a sanatatii asociata diabetului (136%), bolii Alzheimer (92%), abuzului de medicamente (120%) si artrozei (75%).
In tari, precum Mexic, Nicaragua, Panama si Venezuela, artrita a fost al treilea factor care a contribuit la generarea unui handicap locomotor. Vos a subliniat si problemele mentale care afecteaza populatia si care nu au primit atentia medicala cuvenita.
Sursa: PaginaMedicala.ro