Imprimare

Presedintele CNAS: Sunt dispus sa platesc medicii de familie care depisteaza cazuri noi de VHC

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii de familie ar putea fi platiti pentru fiecare caz de virus hepatitic C (VHC) nou-depistat, totodata facand parte din echipa de medici care monitorizeaza acesti pacienti si eliberand medicatia corespunzatoare, „pentru a obtine rezultatul maxim”, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.

„Medicii de familie ar trebui inclusi in program, i-as responsabiliza, as fi dispus sa platesc un serviciu bine facut, pentru a depista cat mai repede, pentru a indruma bolnavul, pentru a-l supraveghea, tocmai pentru a obtine rezultatul maxim”, a explicat Ciurchea in cadrul unei conferinte.

Astfel, pacientul cu VHC trebuie sa se intoarca la medicul de familie pentru a-l monitoriza. In practica, insa, nu se intampla acest lucru, din cauza lipsei documentelor de corespondenta, necesare medicului de familie pentru a-si lua pacientii in evidenta.

”De cele mai multe ori nu se intoarce. Aici nu vreau sa acuz medicii de alte specialitati, e vorba pana la urma si de educatia pacientului, daca e oportun sau nu sa aduca documentele de corespondenta medicului de familie. Nu intotdeauna, in cadrul unor astfel de programe, se emit documente de corespondenta. Am pacienti cu HIV, sunt pacienti cu hepatita la care nu se completeaza scrisori medicale, astfel incat eu, medic de familie, sa stiu ce se intampla cu acel pacient, ce tratament urmeaza si care sunt etapele monitorizarii”, a expicat dr. Daciana Toma, trezorier al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Presedintele CNAS a spus ca s-ar putea gandi chiar si la o forma de obligativitate a pacientului sa revina la medicul de familie pentru monitorizare. El a adaugat ca dosarul electronic poate deveni un instrument ajutator, prin intermediul caruia sa se observe traiectoria bolii pacientilor cu VHC.

Conform aceleiasi surse, medicul de familie trebuie sa aiba in evidenta toti pacientii cu hepatita C, chiar daca acestia din urma vor fi obligati sa duca toata documentatia necesara in acest scop.
 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Presedintele-CNAS_-Sunt-dispus-sa-platesc-medicii-de-familie-care-depisteaza-cazuri-noi-de-VHC_20990/

lauff lautf laurf