Imprimare

Proiect: Ajutor financiar de la Guvern pentru stergerea datoriilor Institutului Cantacuzino

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Guvernul Romaniei intentioneaza sa acorde un ajutor financiar de 10 milioane de euro, pentru acoperirea datoriilor Institutului Cantacuzino, dar si pentru dezvoltarea ulterioara a acestuia, au declarat surse guvernamentale, scrie Agerpres.

In acest sens, exista un proiect de ordonanta privind acordarea ajutorului de stat ce trebuie aprobat de Comisia Europeana, a spus premierul Victor Ponta, la intrarea in sedinta de Guvern.

Astfel, presedintele Comitetului interministerial pentru gestionarea situatiei de la Cantacuzino, Daniel Constantin, a confirmat ca exista o preocupare permanenta pentru salvarea institutului.

"Ordonanta de urgenta privind acordarea ajutorului financiar pentru Institutul Cantacuzino este un pas firesc al activitatii desfasurate pana acum in cadrul comitetului interministerial", a precizat Constantin.

Din acest comitet mai fac parte ministrul Finantelor Publice — Eugen Teodorovici, ministrul Educatiei — Sorin Cimpeanu, si ministrul Sanatatii — Nicolae Banicioiu.

Fara vaccin antigripal romanesc in sezonul urmator

Institutul Cantacuzino nu va face vaccin antigripal nici in sezonul 2015 - 2016, chiar daca detine autorizatii de fabricatie si de punere pe piata a acestuia inca din 2013, intrucat are conturilor blocate, a declarat liderul sindical Monica Balteanu.

Institutul se afla intr-un declin inca din februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.

Au existat probleme la fabricarea vaccinului antigripal atat in 2012, cat si in 2013, cand au fost retrase aproape jumatate de million de doze de astfel de vaccin.

Comisia de sanatate din Camera Deputatilor a analizat, pe 17 martie marti, situatia Institutului Cantacuzino.

Angajatii Institutului Cantacuzino, dar si studenti la Medicina au protestat de mai multe ori fata de situatia in care se afla institutia, cerand inclusiv sustinerea si implicarea presedintelui Klaus Iohannis, pentru impiedicarea desfiintarii institutului.

Presedintele Klaus Iohannis, care a vizitat, pe 13 mai, Institutul Cantacuzino, a declarat ca la aceasta institutie este o situatie complicata, creata in ani, subliniind ca unitatea trebuie salvata si ca este hotarat sa "puna aceasta problema peste tot" unde crede ca se vor gasi solutii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Proiect_-Ajutor-financiar-de-la-Guvern-pentru-stergerea-datoriilor-Institutului-Cantacuzino_20995/

lauff lautf laurf