Imprimare

Peste 650 de participanti la Conferinta de Cardiologie in Medicina Generala, editia 2015

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 650 de medici au participat la Conferinta Nationala de Cardiologie in Medicina Generala care s-a desfasurat in perioada 4-6 iunie si a fost organizata de Societatea Academica de Medicina a Familiei (SAMF).

Manifestarea a fost coordonata de prof. dr. Adrian Restian, presedintele SAMF, si de prof. dr. Maria Dorobantu, director de curs si presedinte al Asociatiei Romane de Hipertensiune.

Conferinta a fost acreditata de Colegiul Medicilor din Romania cu 18 puncte EMC, iar participantii au primit cadou un voucher pentru acces gratuit la cursul on-line care le ofera alte 18 credite EMCD, suplimentare celor obtinute la conferinta.

In cadrul evenimentului au fost discutate numeroase teme, printre care: Importanta colaborarii cardiolog -medic de familie; Dialoguri Cordiale – Intrebari si raspunsuri, curs interactiv; Monitorizarea ambulatorie automata a TA; Managementul hemodinamic integrat al pacientului hipertensiv sau Stresul emotional, tulburarile afective si boala coronariana.

Un element de noutate bine primit de participanti a fost prezentarea „Sindromul Kounis – O etiologie alternativa a infarctului miocardic acut“, sustinut de dr. Vlad Bataila, care afirma ca Sindromul Kounis este definit ca asocierea intre un sindrom coronarian acut si o alergie acuta (reactie anafilactica, anafilactoida etc.) prin intermediul citokinelor si chemokinelor eliberate in timpul procesului de activare mastocitara. Reactia alergica este factorul declansator care conduce la evenimentul coronarian acut. Pacientii pot avea coronare normale angiografic si vasospasm (tip I ), placi aterosclerotice anterior asimptomatice cu ruptura, tromboza si/sau vasospasm (tip II) sau tromboza intrastent (tip III).

In cadrul manifestarii, medicii au asistat si la prezentarea „Impactul cardiovascular al tireotoxicozei la tineri” sustinuta de prof. dr. Corin Badiu. Tireotoxicoza, definita ca fiind excesul hormonilor tiroidieni liberi la nivelul receptorilor tisulari responsivi, este un sindrom clinic frecvent intalnit la tineri. Prof. Dr. Corin Badiu afirma ca patologia tiroidiana autoimuna, aportul de iod, in conditiile autonomiei tiroidiene, dar si situatiile fiziologice, cum este sarcina, pot declansa tabloul clinic si biologic al tireotoxicozei.

O importanta aparte a detinut si simpozionul „Evaluarea preoperatorie a riscului cardiovascular“, sustinuta de Prof. Dr. Ioana Marina Grintescu, care sustine ca riscul complicatiilor cardiovasculare in perioada perioperatorie depinde de statusul preoperator al pacientului, de prezenta altor comorbiditati, dar si de severitatea, magnitudinea, gradul de urgenta, tipul si durata interventiei chirurgicale. Complicatiile chirurgicale apar in special la pacientii cu boala cardiaca ischemica, documentata sau nu, la cei cu aritimii, cu boli valvulare sau cu diverse grade de insuficienta cardiaca.

Programul evenimentului a continuat si cu prezentarea „Aportul de sare si HTA“, sustinuta de prof. dr. Mircea Penescu, care afirma ca sarea intervine intr-o serie de procese fiziologice din organism, cum ar fi reglarea TA, facilitarea transmisiei nervoase, eficienta contractiei musculare, reglarea tranzitului intestinal si a apetitului. Este deja o cutuma demult incetatenita in medicina implicarea sarii in hipertensiune, afectiuni cardiovasculare, retentie de apa, blocarea absorbtiei de calciu si in osteoporoza. Lucrarea prezentata trece in revista necesarul zilnic de sare, mecanismele de reglare a echilibrului sodiului in organism, caile de actiune in HTA sensibile la sare si impactul asupra HTA a dietelor restrictive pentru sare comparativ cu aportul normal sau crescut (studiul INTERSALT, dieta DASH etc). De asemenea, este analizat impactul glucozei versus excesul de sare in geneza HTA.

Dintre personalitatile care au sustinut prezentari in cadrul acestei editii se numara: dr. Vlad Bataila, prof. dr. Ion I. Bruckner, conf. dr. Roxana Darabont sau prof. dr. Doina Dimulescu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-650-de-participanti-la-Conferinta-de-Cardiologie-in-Medicina-Generala_-editia-2015_20993/

lauff lautf laurf