Salarizarea medicilor: De fondurile suplimentare va beneficia intreg personalul spitalelor de stat
Proiectul de lege privind veniturile suplimentare ale medicilor vizeaza intregul personal medical din unitatile saitare publice. Astfel, spitalele cu angajati care presteaza servicii medicale in regim privat vor utiliza aceste fonduri doar pentru cresterea venitului personalului propriu, spun reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS).
"Aceste masuri au ca beneficiar nu doar o categorie limitata de personal medical, ci de prevederile acestei legi va beneficia intregul personal medical din unitatile sanitare publice, din spitalele publice. Prin activitatile prevazute de aceasta lege, fondul de dezvoltare al spitalului va beneficia de surse suplimentare financiare, iar in lege se prevede in mod explicit ca aceste resurse financiare pot fi utilizate exclusiv pentru cresterea veniturilor personalului medical al spitalelor respective", a spus secretarul de stat in MS, prof. dr. Dorel Sandesc.
Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii a spus ca proiectul de lege aprobat de Senat este un pas absolut necesar pentru rezolvarea unei probleme majore cu care se confrunta nu doar sistemul sanitar romanesc, ci intreaga societate romaneasca, respectiv deficitul major de personal medical, "generat de statutul total inacceptabil al acestuia in Romania", scrie Mediafax.
Dorel Sandesc a precizat ca prevederile din acest proiect legislativ nu sunt inventii romanesti, ci se regasesc si in alte sisteme de sanatate din tari occidentale, iar masurile si-au validat eficienta in acele sisteme.
Proiectul nu reprezinta o masura impotriva sistemului privat
Intrebat daca acest proiect este o masura impotriva spitalelor private, Sandesc a raspuns: "Nu este o masura impotriva medicinei private, dimpotriva. Ceea ce vrem este doar sa oferim si spitalelor publice posibilitatea unei activitati manageriale adecvate, competitive, libere, care sa se reflecte atat in calitatea ingrijirilor pacientilor, cat si in veniturile personalului medical. Normele vor fi stabilite prin Hotarare de Guvern, pentru a da o greutate mai mare acestora. Parlamentul a decis ca normele sa fie prin HG, si nu prin ordin de ministru".
Totodata, Dorel Sandesc a precizat ca personalul medical care va dori sa desfasoare o activitatea privata va intra in relatia contractuala cu spitalul, pentru ca va utiliza sala de operatie, iar pacientul va achita medicului si echipei cu care acesta vine taxa pentru actul medical propriu-zis.
"Vrem sa dam si o libertate consiliilor de administratie ale spitalelor, deciziile vor fi luate prin Consiliul de Administratie, privind modul de efectuare al contractului. Sumele vor fi diferentiate in functie de serviciile medicale care sunt asigurate. Va fi o anume taxa daca medicul respectiv face doar o consultatie in afara programului de lucru si o alta taxa pentru o interventie chirurgicala. Pentru a preveni faptul ca acesti medici care sunt foarte cautati sa aiba relatii exclusiv pe baza de cerere expresa de onorariu, in HG, in norme, se va prevedea ca 40-50% sa fie in afara contractelor de tip onorariu, sa fie acordata tuturor pacientilor care se interneaza in spital. Un medic care activeaza intr-un spital mare, in care densitatea de medici este mai mare, competitia fiind mare, nu este solicitat, va putea sa isi ofere serviciile in spitale din zona. Va reprezenta o solutie buna in zonele care au nevoie. Astfel, un medic dintr-un spital universitar ar putea sa mearga intr-un spital mai mic. Aceste servici vor putea fi achitate de pacientul care solicita asemenea servicii fie direct, fie prin intermediul unor asigurari complementare de sanatate. Este o posibilitate in plus pentru a rezolva acest deficit zonal de personal medical", a mai spus Sandesc.
Secretarul de stat a adaugat ca sistemul sanitar are nevoie de aparitia asigurarilor private de sanatate. "Ele exista, dar intr-o dimensiune foarte mica. Aceasta lege se va repercuta pozitiv asupra pacientilor fara posibilitati financiare, pentru ca avand aceste surse de venituri suplimentare, spitalul va oferi conditii mai bune de ingrijire pentru toti pacientii", a explicat Sandesc.
Pacientii, si ei beneficiari ai acestei legi
Secretarul de stat a adaugat ca de aceste prevederi vor beneficia nu doar pacientii care au posibilitatea financiara sa opteze pentru un anume serviciu, pentru un anume expert, ci toti pacientii internati in spitalul public.
"Pacientii pot opta, daca doresc, pentru servicii cu un anume medic, pot opta pentru conditii de spitalizare superioare, intr-o modalitatea contractuala de plata a acestor servicii, cele care depasesc, sunt in afara standardelor de practica medicala sau pentru anumite servicii care nu sunt acoperite total de pachetul de baza al asigurarilor sociale de sanatate. Managerilor spitalelor publice li se da posibilitatea unor initiative manageriale care sa le permita un echilibru financiar si dezvoltarea acestor spitale", a mai spus Sandesc.
Legea salarizarii a fost aprobata de Senat
Senatul a aprobat, marti, propunerea legislativa privind realizarea unor venituri suplimentare de catre unitatile medicale publice. Proiectul de lege a fost adoptat cu amendamentele Comisiei de sanatate publica.
Proiectul de lege prevede prestarea serviciilor medicale la cererea pacientului, in regim privat, in spitalele publice numai in afara orelor de program ale personalului solicitat si in afara orelor de garda, fara a afecta activitatea de baza a spitalului.
Serviciile medicale prevazute de proiect pot fi asigurate numai de personalul medical cu contract de munca din spitalul public respectiv, cu exceptia cazurilor in care, la cererea sefului de sectie din spital, cu acordul directorului medical si cu avizul favorabil al managerului, sunt solicitati alti medici din sistemul public sau privat.
De asemenea, aceste servicii medicale pot fi acordate numai in limita specialitatilor medico-chirurgicale pentru care spitalul in cauza este avizat, clasificat si acreditat.
Prestarea serviciilor medicale la cererea pacientilor, in regim privat, este facturata si include urmatoarele cheltuieli: remuneratia personalului medical implicat direct in prestarea serviciului solicitat, amortizarea aparaturii si echipamentelor, cazarea, consultatii, investigatii si analize medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale, medicamente, hrana, utilitatile, eliminarea si neutralizarea deseurilor, documentarea fizica si informatica, intocmirea si arhivarea documentelor etc.
Serviciile si actele medicale efectuate la cererea pacientului in spitalele publice pot fi decontate prin intermediul unei polite de asigurare complementare, incheiata de pacient cu un asigurator.
Senatul este prima camera sesizata, proiectul urmand sa fie transmis Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Sursa: PaginaMedicala.ro