Premiera medicala: O femeie a nascut dupa ce i s-au transplantat tesuturi ovariene
O belgianca a devenit prima femeie din lume care a dat nastere unui copil dupa ce i s-a efectuat un transplant de tesuturi ovariene proprii, care fusesera prelevate si congelate cand ea avea 13 ani si nu ajunsese inca la pubertate, informeaza Agerpres.
Cazul acestei femei de 27 de ani, originare din Republica Congo, este descris in revista de specialitate Human Reproduction a Societatii Europene pentru Reproducere Umana si Embriologie (ESHRE).
Aceasta pacienta a fost diagnosticata la varsta de 5 ani cu anemie falciforma sau drepanocitoza. Dupa ce a emigrat in Belgia la varsta de 11 ani, medicii au stabilit ca boala sa era atat de grava incat trebuia sa fie tratata printr-un transplant de maduva osoasa, fratele sau putand fi donator.
Pentru a preveni respingerea transplantului de maduva osoasa, procedura necesita un tratament prealabil constand in chimioterapie sau radioterapie, care poate distruge definitiv functia ovarelor. Prin urmare, luand in considerare perspectiva de a avea in viitor o familie, inainte de a fi supusa la chimioterapie cand avea 13 ani si unsprezece luni, medicii belgieni i-au extirpat ovarul drept din care au congelat fragmente. Fata nu avea ciclu, dar prezenta primele semne ale pubertatii, cum ar fi cresterea sanilor.
Transplantul de maduva osoasa a fost realizat cu succes, chiar daca pacienta a trebuit sa continue medicamentele imunosupresive in urmatoarele 18 luni din cauza unei reactii a grefei impotriva gazdei. Iar pentru ca ovarul ramas era deficient, tinerei i s-a prescris un tratament hormonal substitutiv cand avea 15 ani.
Zece ani mai tarziu, pacienta a dorit sa aiba un copil. Pentru redarea fertilitatii, medicii au decongelat o parte din tesuturile ovariene si au implantat patru fragmente pe ovarul stang ramas, iar alte 11 fragmente in alte parti ale corpului. Tesuturile grefate au reusit sa produca ovocite mature. La peste doi ani dupa transplant, ea a ramas insarcinata in mod natural, la varsta de 27 de ani, si a dat nastere unui baietel sanatos in noiembrie 2014.
Prezentand acest succes, medicii belgieni au subliniat posibilitatea ca, in viitor, copiii cu boli grave, cum ar fi cancerul, sa poata avea ei insisi copii multi ani mai tarziu.
In lume au fost consemnate cel putin 35 de nasteri care au avut loc dupa acest tip de autogrefe de tesuturi, dar acestea au fost prelevate de la femei adulte. De aceea, capacitatea tesuturilor ovariene imature de a produce ovocite functionale ramane sa fie dovedita, subliniaza echipa medicala condusa de dr. Isabelle Demeestere, ginecolog la spitalul Erasme din Bruxelles.
Sursa: PaginaMedicala.ro