Imprimare

China: Surori siameze separate intr-o operatie care a folosit tehnologia 3D

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Doua surori siameze in varsta de trei luni, care se nascusera unite prin tesuturi moi in zona soldurilor si aveau comun finalul intestinului gros, au fost separate cu succes de medici chinezi, care au apelat si la tehnologia de imprimare 3D, scrie Agerpres.

Fetitele cantareau impreuna 9,55 kilograme si au fost operate de o echipa formata din zece medici de la Spitalul de Pediatrie al Universitatii Fudan din Shanghai, unde s-au efectuat anterior alte sase interventii similare.

Operatia a durat cinci ore si a avut un grad sporit de dificultate, dar s-a incheiat cu bine. Pacientele se afla sub observatia specialistilor si abia peste cateva zile se va putea sti daca sunt in afara oricarui pericol.

Interventia a fost pregatita si realizata cu ajutorul unei firme de imprimare cu tehnica 3D contractate in acest scop de spital. Au fost realizate modele ale partilor corpului pe care fetitele le aveau in comun si s-a efectuat mai intai o simulare a interventiei chirurgicale si apoi s-a intervenit in sala de operatie.

Doctorii au separat cele doua surori, le-au refacut sistemul nervos si le-au reconstruit zona anala si dau asigurari ca acestea vor putea deveni mame.

'Cu ajutorul modelului 3D, am putut sa intelegem mai bine structura anatomica a partilor comune ale surorilor siameze, lucru care ne-a ajutat sa decidem care era punctul cel mai indicat pentru inceperea operatiei', a explicat seful colectivului medical care a separat copiii, chirurgul Zheng Shan.

Majoritatea gemenilor siamezi sunt uniti in zona pieptului sau a abdomenului si doar 18% in regiunea soldului, asa cum a fost cazul celor doua surori, care au venit pe lume la 17 martie, in orasul Ganzhou, din provincia Jiangxi. Testele initiale au aratat doar ca era vorba despre o sarcina gemelara, faptul ca fetitele erau siameze fiind constatat abia dupa nastere.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/China_-Surori-siameze-separate-intr-o-operatie-care-a-folosit-tehnologia-3D_21000/

lauff lautf laurf